Защо има нужда от сухопътни части в Сирия

Ганим Нусейбех, основател, партньор и директор в Cornerstone Global Associates

Ганим Нусейбех, основател, партньор и директор в Cornerstone Global Associates за необходимостта от сухопътни части в Сирия в интервю за Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон.

 

Мога ли да попитам какви въпроси получавате от клиентите си и какви съвети им давате?

Най-важният въпрос е какви ще бъдат краткосрочните и дългосрочните ефекти от ситуацията по отношение на много сектори особено във финансите, въздухоплаването, отношенията между хората, пътуванията и политическия отзвук.

Най-важни са отношенията между арабския свят и Европа и арабския свят и запада, като цяло и особено дългосрочните бизнес отношения и инвестициите – арабските инвестиции в Европа и Америка както и по отношение на транспорта.

 

Съществуват ли повече рискове особено за чуждестранните работници в Близкия изток  в следствие на атаките, или те нямат влияние, тъй като се случиха в Европа.

Неизбежно е покачването на политическото напрежение, което ще се усеща в следващите месеци и години. Няма да е мигновено, но мисля, че ще засегне както запада, така и страните от Персийския залив. Засега не мисля, че ще има пряко влияние върху чуждестранните работници, но всичко това е свързано и може да се прояви в следващите месеци и години.

 

Вчера чухме президентът Обама да омаловажава възможността за изпращане на войници в Сирия, това променя ли динамиката на ситуацията, намалява ли ефекта от тези терористични атаки? 

Напротив, според мен без сухопътни части възможността от дори по-сериозни атаки се увеличава, една радио кампания няма да бъде достатъчна и това само би намалило увереността на хората. Разбира се сухопътните части биха увеличили шанса за по-бърза реакция, но в дългосрочен план не виждам как ситуацията ще бъде напълно решена без тях.

 

Изглежда, че имахме напредък през уикенда във Виена, където лидери и представители на много страни като Русия, САЩ, Иран и др. се събраха, за да се опитат да изготвят план за мир в Сирия. Имат ли тези страни силата да въдворят мир в Сирия, всички важни играчи ли си говорят или има и други гласове, които трябва да бъдат чути?

Определено основните играчи си говорят, но има много голяма разлика между интересите на хората особено от региона на Иран и арабския свят и мисля, че тези разлики ще бъдат преодолени много трудно. Краят на сирийската криза няма да доведе до край на регионалния конфликт на Иран срещу арабския свят, а Русия и западът играят ролята на другите основни играчи.

 

А какво да кажем за начина, по който ИД се само финансира – нещо, за което говорихме преди малко  в предаването. Смятате ли, че това, което направиха в Париж ще помогне или попречи на финансирането им?

Мисля, че без финансиране атаки като тази в Париж не биха били възможни. Финансирането е голям проблем и мисля, че ще става все по-трудно, но за момента то ще продължава и ще продължава и за в бъдеще. Финансирането на терористите се променя еднакво бързо с наредбите и ограниченията. Те имат инвестиции в Европа, Обединеното Кралство и Залива, имат инвеститори от Залива,  които след скорошните събития биха били заинтересовани  да вложат още повече пари в ИД. Мисля, че ще ограничи финансовите канали, но терористите изглежда са много добри в наваксването.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини