Васил Мирчев: Управлението на рисковете е ключово

В Investbook на 16 ноември 2015 по Bloomberg Tv Bulgaria гостува Васил Мирчев, Председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „ВМ Финанс Груп“.

Васил Мирчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Мирчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Васил Мирчев, който е най-големият инвеститор в приключилото през октомври IPO на „Сирма Груп Холдинг“ АД, заяви в Investbook, че е убеден в поскъпването на акциите на компанията. Той сподели, че винаги трябва да се гледа в различни посоки, така се намалява цялостният риск на една обща инвестиция, когато тя е разпределена в различни направления. 

Един инвеститор трябва да прецени кои сектори са най-еластични в момент на криза, за да се диверсифицира инвестицията в момент на свиване на пазара, така и в бъдеще, когато икономиката се стабилизира и потреблението се увеличи, кои услуги биха се развивали.

Наскоро Мирчев бе удостоен с награда от банка „Gutmann” за най-добър бизнес в Централна и Източна Европа. 
Доктор Гуденос, партньор в банка „Gutmann” обясни, че целта на наградата е да се покаже, че има добри практики в Централна и Източна Европа, които да служат като пример за бизнесите в този регион. Държавите участвали са България, Чехия, Полша и Украйна. Той също така обясни критериите за получаване на тази награда – управление, представянето на бизнеса и социалната му ангажираност.

Васил Мирчев от своя страна посочи, че над 50% от брутния национален доход се дължи на семейните компании.

„Аз съм изключително горд с тази награда защото тя е българска и една българска компания „VM Финанс Груп“ и е припозната, като пример, модел за подражание за развиване на корпоративни бизнес практики и управление чрез най-добри системи и инвестиции и в много правилна посока така, че да създава устойчивост, както на работни места, така на плащане на данъци“

Като участник в транспортния бизнес, той сподели притесненията си за последиците от атаките в Париж и заяви, че е нормално икономиката да се свие. Транспортът, свързан с туристическият бизнес би пострадал силно, но краткотрайно по негово мнение. А транспортно-спедиторските услуги, свързани с потребление на бързо оборотни стоки, биха били засегнати по-малко.

„ВМ Финанс Груп“ е финансирана от банкови институции, и то безпроблемно години наред, дължащо се на политиката на прозрачност при работата с банкови институции. Мирчев коментира, че умението да се управляват рисковете, умението да се презентират начините, по които ще се управляват тези рискове, са ключови в осигуряването на финансиране.

Той обясни нежеланието да се финансират семейни бизнеси с "липсата на проджект мениджмънт и ясна визия, която стои зад една идея в развитие, какво ще се случи не само, когато се инвестират едни средства, но и как ще се покаже устойчивостта на връщането, как ще се управляват рисковете, какъв е човешкият ресурс, с който компанията работи, дали има така наречените хора, които да продължат бизнеса.“

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини