Tesla преговаря с Германия за построяването на фабрика за батерии

Компанията може да поиска и държавна подкрепа

Елън Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Елън Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla. Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Производителят на електромобили и батерии Tesla Motors води разговори с немското правителство за евентуално построяване на фабрика за производство на батерии в страната, каза германският министър на икономиката Зигмар Габриел на 17 ноември, съобщава Bloomberg. 

Главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск е влязъл в контакт с немски официални лица и може да иска държавна подкрепа за изграждането на съоръжението, каза Габриел по време на събитие в автомобилната фабрика на Mercedes в Ращат, Германия. Той не даде подробности относно предложения план или моментът на решението. 

„Водим разговори с Tesla за евентуална фабрика. Предполагам, че ще искат държавно финансиране“, каза икономическият министър. 

Фабрика за батерии в Германия ще отвори нов фронт, на който Tesla да се конкурура с бившия акционер и притежател на Mercedes – Daimler AG, както и с лидера в сектора на луксоните автомобили BMW. Също ще е и признак на по-агресивна експанзия. Tesla се подготвя да отвори своята гигафабрика, която в момента се строи в Невада. Компанията определи Германия като ключов пазар за системите домашни батерии, които произвежда. 

 

Последни новини
Още от Новини