Удари срещу Ислямска държава на широк фронт

Русия изстреля ракети от кораби в Средиземно море. Американският държавен секретар Джон Кери съобщи за сухопътна операция по турската граница

Ракка. снимка: Bertramz/wikipedia commons Ракка. снимка: Bertramz/wikipedia commons

Битката срещу Ислямска държава обещава да се разшири след като руският президент Владимир Путин се закани да отмъсти за взривяването на руски пътнически самолет миналия месец, а американският държавен секретар Джон Кери, обяви за възможно прекратяване на огъня. 

Русия започна атаки срещу цели на Ислямска държава в Ракка с крилати ракети, съобщиха АФП и РБК. Турция ще започне сухопътна операция с подкрепата на САЩ, съобщи американският държавен секретар Джон Кери.

Въздушните удари на Русия идват след като Москва обяви катастрофата с руския Airbus A321 в Египет за терористичен акт. При взривяването на самолета загинаха 224 души. 
Според източник, близък до Министерството на отбраната, руската дизелово-електрическа подводница "Ростов на Дон", която извършва преход към Новоросийск е нанесла от източната част на Средиземно море удар с крилати ракети "Калибър".
Резултатите от удара се анализират с използване на средства от космическо и въздушно разузнаване. Атаките са нанесени в съответствие с разпореждането на Владимир Путин за засилване на ударите по терористите във връзка с тяхната причастност към катастрофата на А321.
Целите включват тренировъчни бази, щаб, складове с оръжие, пунктове за дислокация на терористи.
Това е първият случай на използване на крилати ракети от подводници по реален противник в историята на въоръжените сили на Русия.

Франция също обстрелва бастиона на Ислямска държава за втори пореден ден.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, цитиран от АФП, че ни делят не месеци, а седмици от преход в Сирия. AP също цитира това изявление с акцент върху договорено прекратяване на огъна между Башар Асад и умерената опозиция, което ще позволи на световните сили да се фокусират върху борбата с Ислямска държава. Той също така съобщи пред CNN, че Турция с подкрепата на ВВС на САЩ започва сухопътна операция за връщане на останалите 98 километрова зона по границата със Сирия, които са под контрола на Ислямска държава.  

Атаките идват след серия терористични атаки срещу Париж в петък, при които загинаха най-малко 129 души.

Допълнена с изявлението на Кери

Вижте и видеото

 

Последни новини
Още от Новини