Путин се издигна от парий до световен играч: Чилкот

Райън Чилкот, Анталия

Разговор Обама-Путин по време на срещата на Г20 в Атналия, 15 ноември 2015, снимка: скрийншот, Bloomberg Разговор Обама-Путин по време на срещата на Г20 в Атналия, 15 ноември 2015, снимка: скрийншот, Bloomberg

Ъпдейт от срещата на Г20 на 16 ноември 2015 в Анталия от Райън Чилкот, Bloomberg.

 

Последният ден на срещата на Г20 трябваше да е посветен на икономически проблеми, но отново беше доминиран от разговори за Сирия. Всички страни с оръжейни интереси в конфликта бяха включени – от САЩ и Саудитска Арабия през Турция и Русия.

Беше драматичен обрат за г-н Путин, който в рамките на една година се издигна от парий в играч. От човека, до когото никой не искаше да сяда миналата година, до лидера, с когото всички искаха да прекарат малко време. Всички ще запомнят как президентът Обама седна с Владимир Путин – среща, която Съединените щати нарекоха „конструктивна”.

От Париж президентът Оланд, все още скърбеейки с народа си, призова двамата лидери да работят заедно, за да намерят решение на кризата в Сирия. Попитах руския президент в Турция дали след парижките атаки може да видим истинско подобрение на отношенията със Запада – нещо за което всички говорят.

"Никога не сме им обръщали гръб. Ако партньорите ни са решили, че искат да подобряват отношенията ние само ще приветстваме това. Останах с впечатлението, че има реален интерес да продължим работа по много въпроси – от икономически и политически до сигурността", каза Путин.

 

Решението на сирийския конфликт е още много далече, но поне сега изглежда, че има шанс.

Райън Чилкот, Bloomberg news в Турция на Г20

 

Последни новини
Още от Новини