Путин нареди руските сили да се бият като съюзници с френските срещу ИД

Русия засилва военните действия срещу ИД в Сирия

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин нареди на руския военен флот в Средиземно море да работи в съюз с френските военни кораби в атаките срещу цели на Ислямска държава в Сирия. Русия увеличава военните действия срещу терористичната група, съобащава Bloomberg. 

Франция разполага с военен флот, начело на който е самолетоносач. Когато френският флот се е насочил към зоните, в които действат руски кораби, Путин е наредил на командир на военен кораб в жива видео връзка, показана по руската национална телевизия следното: „Трябва да установите директна връзка с французите и да работите с тях като съюзници.“

Руската армия удвои атаките си в Сирия на 17 октомври, като проведе 34 въздушни удара, включилтено с далекобойни бомбардировачи Ту-160, Ту-95 и Ту-22, с цел да удари централата на ИД в Рака, както и други цели, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу. Бомбардировките продължават, като Русия планира още 127 полета срещу 216 цели през първите 24 часа на новия етап на кампанията, каза Шойгу. 

Русия е разработила план за нова въздушна операция срещу Ислямска държава, предвиждащ удари от територията на Русия с 25 самолета, съобщава руското МО. Екипажите на стратегическите ракетоносители Ту-160 и Ту-95МС вече се завърнали, докато далекобойният Ту-22М3 все още изпълнява задачи.

По-рано страната започна атаки с крилати ракети, изстреляни от подводница в Средиземно море.

По-рано през деня Путин хвърли вината за разбилия се на 31 октомври в Египет руски самолет върху терористи. При катастрофата загинаха 224 души. Египетското крило на Ислямска държава пое отговорността за свалянето на руския самолет, като посочи руската военна намеса в Сирия, насочена срещу групировката и други, борещи се срещу режима на президента Башар Асад, като причина. 

Путин и френският президент Франсоа Оланд се споразумяха за по-голямо военно сътрудничество в Сирия по време на телефонен разговор на 17 ноември, казаха от Кремъл в имейл. Оланд ще пътува за Москва на 26 ноември след разговори с американския президент Барак Обама за изграждането на коалиция срещу ИД след атаките в Париж.

 

 

Последни новини
Още от Новини