Предимно военни и полицаи са приели "офертата" на НОИ

Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие" в "В развитие", 16.11.2015

Даниела Петкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Освен плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, което беше въведен с част от тази т. нар. пенсионна реформа,  не виждаме нищо, което да приемем като реформа, заяви председателят на УС на ПОК "Доверие" Даниела Петкова . В крайна сметка един реформиран сектор би трябвало да даде като резултат намаляване на дефицита на НОИ. "Разгледахме внимателно бюджета на фонд Пенсии за 2016 г. и не виждаме нищо реформаторско, тъй като дефицитът за 2016 г. е по-голям от 2015 г.", каза тя.
Петкова коментира доброволно прехвърляне на средства в НОИ, въведено в началото на 2015. "То е доброволно, но е въз основа на оферта, която държавата дава да се получават по-високи пенсии. При това тази оферта се дава и на хора, които вече са се пенсионирали и офертата е, ако те прехвърлят парите си в НОИ" .

Според нея за период от три месеца „офертата“ са приели 6 хил. души със средна сума в размер на 5 хил. лв. и средна възраст от 51 години. Около 90% и отгоре са от  ранно-пенсиониращите се, преди всичко заети в полиция и армия. По-голямата група са тези, които вече са пенсионери. Делът на желаещите, които тепърва им предстои да се пенсионират, е значително по-малък.
Тези, които са вече пенсионери през последните три месеца, са общо около 6000 човека, което според нея е „незначителен брой“ от гледна точка на пенсионните фондове, в които се осигуряват 4 360 968 души към 30 септември 2015 г. „За нас бизнес проблем няма.“ Тоест еднократно ще преведем около 30 млн. лева в НОИ. 51% от тези шест хиляди човека работят и от тях НОИ ще спечели, тъй като вноските им занапред ще постъпват в НОИ. Така институтът ще получи още 29 млн. лева. през следващите 14 години, пресметна тя. 
НОИ ще се задължи да плаща обещаното увеличение на пенсиите от 80 лв. на месец, тъй като НОИ предлага на желаещите увеличение на пенсията от 80 лв. месечно, и така ще направи разходи в размер на 150 млн. лв. Тя цитира и проф. Йордан Христосков, който смята, че на държавата опцията за прехвърляне ще й струва 2 млрд. лв.

Председателят на Управителният съвет на ПОК „Доверие“ смята още, че хората прехвърлят парите си, но няма да получат такова увеличение или ще получат минимално повишение.

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини