Икономически изводи след данните за инфлацията и производството в САЩ

Цените на услугите и фабричното производство в САЩ с ръст

Клиенти пазаруват в Walmart. Снимка: Patrick Fallon/Bloomberg Клиенти пазаруват в Walmart. Снимка: Patrick Fallon/Bloomberg

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ, който е основен измерител на инфлацията, отбеляза ръст от 0,2% на годишна база през октомври 2015 г. Цените на храните се повишават с 1,6% на годишна база, на енергията бележат спад със 17,1%. Основната инфлация, която изключва храните и енергията, бележи ръст от 1,9%. Цените на услугите, изключвайки енергийните услуги, бележат ръст от 2,8% на годишна база. Цените на лекарствените продукти растат с 2,8%, а на медицинските услуги с 3% на годишна база. 

Изводите: Слабият световен растеж и силният долар помагат за потискането на цените на суровините. В същото време подобряващата се американска икономика и спадът в безработицата позволяват ръст на цените в сектора на услугите. Ръстът в сектора вече не е само при наемите в имотния сектор, а и при здравните услуги, автомобилните застраховки и билетите за филми. Вероятно това ще увеличи увереността на Фед, че инфлацията ще се насочи към целта за ръст от 2%, която не е била достигана от май 2012 г. насам. 

Индустриалното производство

Индустриалното производство бележи спад от 0,2% втори пореден месец и остава под очакванията за ръст от 0,1%. Спадът е най-осезаем в миннодобивния сектор и в комуналните услуги. Заради топлото време произведеното от доставчиците на комунални услуги бележи спад от 2,5%, което е най-големия спад от април насам. 

Фабричното производство обаче бележи ръст от 0,4% или два пъти повече спрямо прогнозите. 

Изводите:  Възстановяването във фабричното производство може да показва, че негативите върху индустрията, произтичащи от силния долар и слабия световен растеж намаляват. Автомобилното производство беше сред основните двигатели на растежа през октомври, но и други сектори се радват на силни данни. Най-окуражаващ е ръстът в производството на строителни материали, което расте с най-много от декември 2011 г. насам.  

 

Последни новини
Още от Новини