Франция поиска задействане на клаузата за обща отбрана на ЕС

Броят на хората, включени в терористичните атаки в Париж все още не е известен, заяви премиерът Манюел Валс

Манюел Валс. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Манюел Валс. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че Франция е поискала да се задейства чл. 42.7 от Договора на ЕС. Този член, който никога преди не е бил прилаган, предвижда, че ако страна членка е жертва на въоръжена агресия на нейна територия, останалите членки имат задължение да й окажат цялата възможна подкрепа. Той е получил пълна подкрепа и готовност да се предостави необходимата помощ от колегите си, заяви външният министър на ЕС Федерика Модерини.

Броят на хората, включени в терористичните атаки в Париж все още не е известен, заяви по-рано премиерът на Франция Манюел Валс в интервю за френското радио Интер.
Възможни са нови атаки и терористичната заплата ще бъде запазена за известно време, каза той. Френският премиер заяви, е въздушните удари в Сирия ще продължат. Днес странатата за втори пореден ден е бомбардирала бастиона на "Ислямска държава" - Ракка.

В изявление пред френския парламент в понеделник президентът Франсоа Оланд заяви, че Франция е била обект на атака от терористична армия отвън. В това изявление поиска промени в Конституцията и удължаване на извънредното положение до три месеца.
Той обяви намеренията си да се срещне с президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин в търсенето на общ изход от конфликта в Сирия.
Междувременно Обама изключи сухопътна операция, говорейки на срещата на Г20 в Анталия. Според него подобна стъпка "би била грешка" и няма да проработи, освен ако САЩ не искат да бъдат постоянна окупационна сила в региона. Без сухопътни войски в Сирия няма как да бъде "изкоренена" "Ислямска държава", заяви обаче министърът на външните работи на България Даниел Митов след края на срещата на външните министри от Европейския съюз в Брюксел. Той отхвърли и квотното разпределение на бежанци, цитира го БНР.

При терористични атаки в Париж на 13 ноември загинаха 129 души. Шестима терористи се взривиха, а седми бе убит от полицията при освобождаването на заложници в концертната зала "Батаклан". Установена е самоличността на част от терористите, а полицията смята, че мозък на атаките е Абделхамид Абаауд, чието местонахождение е неясно.

Допълнена с изявлението на френския министър на отбраната

Последни новини
Още от Новини