Французите вече не вярват на правителството: Гуле

Натали Гуле, член на Сената

Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Натали Гуле, член на френския Сенат коментира за Ханс Никълс от Bloomberg какви може да са последиците от извънредното положение в страната за изхода от местните избори, както и кпацитета на Франция да изпълнява засилените мерки за сигурност, въведени от президента Франсоа Оланд след атентатите в Париж на 13 ноември 2015.

 

Вие сте сенатор и водите разследване сред джихадистките мрежи. Кажете ни разбираме ли тези групировки и какво значи това за бъдещето на френската политика?

Този път ще засегне политиката много дълбоко. Имахме предупреждение за Charlie Hebdo, но този път е различно. Изправени сме тероризъм у дома, преди изборите след няколко седмици. За пръв път от не помня колко време ще имаме избори при извънредно положение.

Малко ме е страх, че това е момент, който ще бъде използван от Националния фронт.

 

Това означава, че Марин льо Пен от Националния фронт може да се възползва?

Да имаме две възможности. Да запазим доверието на гражданите. Правителството или някой от нас трябва да каже, че трябва да вярваме на демократичните партии и ще гласуваме за тях - който и да е - Саркози или някой от социалистите. Няма значение. За някоя от партиите, които управляват страната от дълги години. Иначе ще се окаже, че те не са способни да поддържат сигурността и че не им вярваме и тогава ще гласуват за Марин льо Пен.

Не знам. Това, което стане в следващите няколко часа - може би речта на президента ще реши.

Относно чувствата на хората на място, хората от провинцията, те не вярват на правителства, не вярват повече. Дори и да няма мюсюлмани в техния град или избирателен район, дори да няма мигранти, те се страхуват от тях. Глобалното отношение е много лошо.

 

Как ще се отразят тези атентати на свободното движение на хора и стоки? На Шенген? Ще отпадне ли или може да оцелее?

Засега е факт. На 20 ноември имаме заседание на министрите на вътрешните работи от цяла Европа за засилване на нивото на сигурност. Заради извънредното положение ние сме въвели отново всички проверки на документи - по летища и всички граници.

Но от дълги години ние съкращаваме бюджета на армията, на Министерството на вътрешните работи, на полицията. Не можем да намерим достатъчно служители, за да изпълняваме тези задължения.

Нямаме достатъчно хора. Значи трябва да ги наемем или евентуално да вземем млади пенсионери. Но за младите хора, които сега са в полицията - трябва да бъдат обучени.

Така че ще отнеме време. От Charlie Hebdo сме похарчили над 900 млн евро за възстановяване на повече служители и оборудване. Това е много голям проблем.

 

Нужни са много повече от 900 млн евро. Колко?

Не знам, но много повече. Много пари, за да се реорганизира разузнаването, сътрудничеството, оборудването, служителите. Имаме нужда от много-много повече.

 

Изглежда, че един от петимата нападатели е известно - Самир. Бил е под наблюдение, но не е измъкнал от наблюдението. Това провал на френската държава ли е?

Не бих говорила за провал, защото не му е времето. Но мога да кажа, че заради регулациите сме някак си отслабени. Защото имаме комисия по правата и свободите и нямаме право да преминаваме границите. Не можем да повдигаме ново обвинение без да сме предпазливи.

Затова имаме нужда от много месеци, вероятно две години - да задържаме хора, свързани с тероризма. Нещо, което да е постоянно.

Проблемът на S-картотеката е в това, че е само временна. Остава само за 1-2 години. Не можем да я пазим вечно.

А на нас тази база ни трябва завинаги.

 

Ще ви питам по друг начин - възможно ли е да се следят - във Франция, в Париж, в Белгия и из цяла Европа - заподозрените джихадисти?

Не.Защото има повече от 7000 души, които са включени в списъка на радикализираните и ние не можем да сложим по един полицай за всеки. Това просто не е възможно.

Затова нашето разузнаване се определя приоритети. Някой път приоритетът в понеделник е един, а в края на седмицата - друг.

Защото са се появили още. Затова изоставяме наблюдението над някои хора в полза на наблюдението на други. И изведнъж имаме Куаши, Колибали, Charlie..

 

Знаете ли дали някой от нападателите да е сирийски гражданин? Всъщност това се потвърди. Как ще се отрази на дебата за миграцията?

Май че сириецът е дошъл с мигрантите. Питала съм много пъти - и не съм единствената - как можем ад проверяваме самоличността на мигрантите. И същевременно ако спасяваш хора в морето, не можеш да очакваш да си носят паспортите.. Те не носят нищо. Не могат да спасят дори живота си, така че не очакваме от децата, жените и младежите в такива ситуации да имат документи.

Пускаме ги без документи. Това е проблем и той ще продължи. Мисля, че ще стане реален проблем да ги пускаме в Европа, но същевременно не можем да ги оставим да умрат.

 

Последни новини
Още от Новини