Затягане на мерките за сигурност след атаките в Париж

Атаките в Париж от 13 ноември отнеха живота на 132 души, още десетки бяха ранени

Цънтърът на Париж. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Цънтърът на Париж. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европа е нащрек след атентатите в Париж от 13 ноември. Bloomberg събра няколко коментара по отношение на сигурността на Стария континент след атентатите в Париж.

„Западна Европа беше едно от най-сигурните места по света в продължение на много, много години. Сега обаче тя е субект и обект на тероризъм, който се появява на различни места в градовете. Тероризмът е общ враг и трябва да се борим с него”, каза генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Хосе Анхел Гуриа Тревино.

Журналистката от Bloomberg Кари Лундгрен говори за засилените мерки за сигурност на летищата и неудобствата, които те ще създадат на пътуващите.

„Мерките за сигурност на летищата се затягат. От Шарл дьо Гол предупредиха пътуващите да очакват закъснения. През почивните дни налице беше известна нервност. Северният терминал на летище Гетуик беше евакуиран и затворен за 7 часа и половина. Заради заплаха в Туитър беше евакуиран полет на летище Шипхол в Амстердам. Определено се усеща напрежение, което ще продължава да е проблем за пътуващите”, каза тя.

Кметът на Лондон Борис Джонсън опита да запази спокойствие и да успокои хората.

„Ситуацията по отношение на сигурността в Лондон остава непроменена. Нивото на заплаха е същото. Очевидно има притеснения, свързани с транспортни хъбове и важни обществени локации, както можеше да се очаква, но в момента няма нищо конкретно, никакви реални последици. Мислите ни са със семействата на загиналите в Париж”, каза той.

„Има много спекулации за това как Франция, ЕС и Западът ще отговорят и една от обсъжданите възможности е НАТО. Франсоа Оланд определи атентата като акт на война. Скоро можем да станем свидетели на нещо подобно на мерките взети от САЩ след 11 септември, когато страната се позова на член пети от Вашингтонския договор, който гласи, че нападение срещу страна членка на НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички страни в блока”, каза Санам Вакил, сътрудник в Кралския институт за международни отношения Chatam House, базиран в Лондон.

 

Последни новини
Още от Новини