Валс: Планирани са нови атаки

Франция нанесе авиоудари срещу Ислямска държава. Великобритания също обмисля да нанесе удар в Сирия

Засилено полицейско присъствие в Париж. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Засилено полицейско присъствие в Париж. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Френският премиер Манюел Валс заяви в понеделник, че властите смятат, че са планирани нови терористични атаки. Той говори след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, при които загинаха 132 души.

Знаем, че тези операции са били подготвени и все още се подготвят - не само във Франция, но и в други европейски страни, заяви той. Според негово изявление,  цитирано от АФП, атаките са били планирани в Сирия.
Валс заяви, че Франция е изправена пред "Теростична армия", а не терористична група.
Франция проведе за първи път след терористичния акт атаки над сирийския град Рака, който Ислямска държава смята за своя крепост. Били са хвърлени 20 бомби. Атаките са били насочени срещу команден център, център за вербуване, склад с въоръжение и тренировъчен лагер.
В понеделник сутринта са били извършени антитеростични операции в няколко града на страната, включително Лион, Тулуза и Гренобъл.

27-годишният белгиец Абделхамид Абауд, който се издирва от полицията, е вероятният организатор и спонсор на серията терористични атаки, съобщава радио  RTL. Той живее в белгийското предградие на Брюксел -  Моленбек и е добре известен на белгийската полиция (още като Суси).

Издирва се и  Салах Абдеслам, който е бил спрян от полицията, пътувайки с кола заедно с още двама, близо до белгийската граница, но е освободен след проверка.

Беше идентифициран четвърти участник от терористите, които умряха по време на атентатите, съобщи BFM. Той е известен като Сами и живее в парижко предградие. По-рано бяха обявени имената на трима. 31-годишният Ибрахим Абдеслам се е взривил на бул. Волтер във френската столица, а 20-годишният Билал Хадфи - на "Стад дьо Франс".  Твърди се, че Хадфи е един от извършителите, които са били в Сирия. Първият идентифициран - Исмаил Омар Мостефа бе разпознат по отпечатък от пръст, близо до "Батаклан".
Според BBC освен Хадфи и Мостефа, е идентифициран Брахим Абдеслам, на 31 г., който е умрял при атаката в "Батаклан", а не на бул. Волтер. Издирват се Салах Абдеслам, на 26 г., а Мохамед Абдеслам е бил арестуван в Белгия.

Противоречива е информацията за собственика на сирийски паспорт, който е влязъл през Гърция - Ахмед Алмохамед. 

Общо шестима се самовзривиха, а един терорист бе убит от полицията при атаките на 13 септември.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън допусна страната да се включи във военните удари в Сирия. След като  „Ислямска държава“ не признава границата между Ирак и Сирия, не трябва и ние да го правим, каза той. Но подчерта, че въпросът трябва да се разгледа от парламента.

Последни новини
Още от Новини