В борбата с тероризма цифровото следене правилен метод ли е

Саджан Гохел, директор международна сигурност на Фондация Азия-Пасифик

Дигитален свят, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дигитален свят, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Саджан Гохел, директор международна сигурност на Фондация Азия-Пасифик за проследяването на терористите.

Правилен ли е начинът на ръководене на охраната като се разчита на дигиталното наблюдение?

Имайте предвид, че може да има добри оператори по сигурността, но когато се случат такива свирепи терористични атаки е много трудно те да бъдат ограничени. Най-сериозният проблем, който имаме във Франция е, че имахме няколко случая, като този с братята Коуачи, които извършиха нападението над Charlie Hebdo.

Общото в инцидентът във влака от Брюксел до Париж, където лице, носещо оръжия е било обезоръжено от американски военнослужещи и атентатите в Париж е, че всички тези хора са били в периферията на полезрението на френските охранителни служби, но е много трудно да бъде доказана вината им.

Освен ако не можеш да осъдиш някого. Не можеш да го наблюдаваш, да го задържаш и след това да го освобождаваш. Това е свързано с много бюрокрация и за съжаление това понякога е предимство за терористите.

 

Саджан, според вас това направено ли е в името на Ислямска държава, или е планирано и организирано от тях и колко от това е подтикнато от тези договори, за които ти спомена наречени „Управление на жестокостта“?

„Управление на жестокостта“ е нещо като манифест или ръководство за ИДИЛ. Всъщност то е било написано за Ал Кайда, но е било отхвърлено, защото е било прекалено екстремно. В действителност „Управление на жестокостта“ е ръководство за това как да се извършват жестоки актове на варварски тероризъм срещу мюсюлмани и не мюсюлмани.

То определя специфични държави, видове цели, преследване на икономически, политически и социални цели, това е нещо, което ИДИЛ прилагат за период от време. Тази определена клетка е много по-различна от предишни атаки на ИДИЛ, които бяха много по-малки, по-целенасочени и спонтанни нападения.

Това беше координирано и синхронизирано нападение с множество жертви, носещо белега на Ал Кайда, но сега нещо, което ИДИЛ заема. Нападение от този мащаб трябва да е имало по-централен компонент – други замесени лица, няма как да е било извършено от единаци.

 

Последни новини
Още от Новини