Цената, на която ОПЕК изнася петрол, падна под 40 долара за барел

Експортната цена на ОПЕК не е била толкова ниска от 2009 г. насам

Клиент зарежда на бензиностанция в Гвинея. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция в Гвинея. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Средната цена, на която ОПЕК продава суров петрол, падна под 40 долара за барел за първи път от 2009 г., съобщава Bloomberg. Преминаването на границата от 40 долара за барел показва финансовите загуби, които Организацията на страните износителни на петрол търпи заради стратегията да защити пазарния си дял. 

Средната дневна цена на петрол, изнасян от ОПЕК, падна до 39,21 долара за барел на 13 ноември показва имейл от секретариата на организацията във Виена от 16 ноември. Средната цена на изнесеният петрол обикновено е по-ниска от цената на международните петролни фючърси, тъй като някои страни членки в ОПЕК продават петрол с по-високо съдържание на сяра, който не е толкова рентабилен за рафиниране. 

Цената на петрола остава ниска от средата на миналата година, като ОПЕК не намалява производството си, за да държи под напрежение конкурентите, които смята за виновни за пренасищането на пазара. Темпът на спад в производството на производители, които имат по-високи разходи, като шистовите производители от САЩ вече се забави и предлагането на петрол надвишава нивата от миналата година. Според Международната енергийна ангенция страните членки на ОПЕК може да преразгледат стратегията си, ако поевтиняването на петрола продължи. 

„Евтиният петрол не са проблем само за производителите, които имат по-високи разходи. Той прави фискалната среда трудна и за страните членки на ОПЕК“, каза Оливие Якоб, генерален директор на консултантската компания Petromatrix GmbH in Zug,Швейцария. 

Годишните приходи на ОПЕК може да намалеят до 550 милиарда долара при сегашната цена на петрола спрямо средно ниво от 1 трилион долара за последните 5 години. Това каза изпълнителният директор на Международната енергийна агенция на 10 ноември в Лондон. 

Все пак  Международната енергийна агенция смята, че петролът трябва да остане еветин още няколко години, за да преосмисли стратегията си най-големият производител в ОПЕК – Саудитска Арабия. 

Петролните министри на страните членки на ОПЕК ще се срещнат на 4 декември във Виена, за да направят преглед на курса на политика си. 

 

Последни новини
Още от Новини