Ще има ли сухопътна операция след Париж

Санам Вакил, научен сътрудник за Близкия изток и Северна Африка за Chatham House

Санам Вакил, научен сътрудник за Близкия изток и Северна Африка за Chatham House коментира вероятността за сухопътна операция в Сирия след атентатите в Париж на 13 ноември 2015. Санам Вакил разговаря с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg TV в Лондон.

 

Мислите ли, че тези атаки увеличават шанса да видим сухопътни части в Сирия и ако да, как точно ще протече операцията?Съществуват много спекулации за това как ще реагират Франция и особено Европейският съюз и Запада. Една от възможностите, която беше обсъдена и която се обсъжда е вариантът НАТО.

Франсоа Оланд нарече атаките „война срещу Франция“ и можем да видим развитие на нещата подобно на това, което се случи в Америка след 11 септември, когато член Пети от Устава на НАТО се задейства. Той гласи, че война срещу една от членките на НАТО означава война срещу всички членки на НАТО.

 

Когато използва тези думи, прави ли го умишлено, влага ли такова значение, опитва ли се да подскаже на другите членки на НАТО първоначално дискретно, а след това и по-директно, че има някакви очаквания?

Да, така мисля. Вече видяхме сериозна подкрепа от Съединените щати при снощните атаки в Рака, Сирия срещу ИДИЛ и мисля, че можем да очакваме някакъв общ отговор евентуално под шапката на НАТО.

 

Има ли причини да вярваме, че нещата могат да бъдат докарани до успешен край в Сирия заради споразумението сключено във Виена през уикенда?

Да, мисля че имаме причини да се надяваме, в това време на обединение, защото преговорите в Сирия събраха 18 различни страни, 18 държави и те намериха краткосрочно решение, начертаха една карта по която до няколко години ще има избори в Сирия ще има опити за определяне на важните играчи в сирийската опозиция, най-големите различия са в това как да се справят с Башар Асад, но те са обединени в борбата срещу Ислямска държава, а това е важна стъпка.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини