САЩ продава на Саудитска Арабия умни бомби за 1,29 милиарда долара

Саудитска Арабия ще получи 13 000 умни бомби

Картечница Минигън. Снимка:  Luke Sharrett/Bloomberg Картечница Минигън. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

САЩ ще продаде на Саудитска Арабия оръжия, сред които 13 000 коригиращи се, или т.нар. „умни“ бомби, за 1,29 милиарда долара, произведени от Boeing и Raytheon, съобщава Bloomberg.

Агенцията по сигурността и отбраната на САЩ, която е отговорна за износа на оръжие, е известила пармалента на 13 ноември, че Държавният департамент е одобрил сделката, казаха официални лица, които помолиха за анонимност, пред Bloomberg. Сделката ще стане факт, ако Конгресът не я спре в рамките на 30 дни. 

Законодателите вече са получили неофициални брифинги по отношение на продажбите, които отразяват заявеното от Обама увеличаване на военната подкрепа на САЩ към Саудитска Арабия и другите сунитски съюзници от Съвета за сътрудничество в Персийски залив. Администрацията на Обама вече постигна споразумение с техните шиитски противници в лицето на Иран по отношение на ядрената програма на страната в замяна на облекчаване на икономическите санкции. 

Част от бомбите ще бъдат използвани, за да заменят запасите на Саудитска Арабия, след ударите, които страната направи срещу Ислямска държава в Сирия и срещу бунтовниците в Йемен. 

Саудитска Арабия започна кампания на бомбардировки в Йемен през март, насочена срещу бунтовниците хути и в подкрепа на правителството. По данни на Обединените нации ударите са довели до смъртта на поне 2 355 цивилни, а почти 5000 са били ранени, откакто коалицията започна ударите през март. Макар че някои официални лица от САЩ поставиха под върпос намесата на Саудитска Арабия, администрацията на Обама предостави информация за целите на въздушните удари. 

Едно от официалните лица, предоставили информацията, каза че съществува вярване в американското правителство, че предоставянето на по прецизно насочващи се оръжия на Саудитска Арабия ще подобри възможностите на пилотите да избягват убиването на цивилни. 

Обемът на продадените оръжия и доставката им, която ще се извършва в продължение на няколко години показват, че те са част от по-широко, продължаващо сътрудничестов със САЩ. 

 

Последни новини
Още от Новини