Роман: атентатите са провал на разузнаването

Антъни Роман, основател и главен изпълнителен директор на Roman & Associates

Засилено полицейско присъствие в Париж. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Засилено полицейско присъствие в Париж. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар на Антъни Роман, основател и главен изпълнителен директор на Roman & Associates на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 и дали можеха да бъдат избегнати. Антъни Роман говори с Ивон Ман от студиото на Bloomberg TV в Хонконг на 16 ноември 2015.

"В общи линии това е провал на разузнаването и не че френските агенции са неопитни или некомпетентни, те са изключително компетентни. Просто няма достатъчни ресурси, за да проследят всички заподозрени бойци, действащи по това време.

Изчислено е, че приблизително 17 хиляди (бойци), които имат някакво ниво на военно обучение и полеви опит във военните действия са в Европа най-вече с концентрация във Франция и Белгия, главно в Париж. За това,за да се опитат и да проследят всички бойци е нужно много време и много труд и няма достатъчно средства, за да се справят на този етап.

В Ню Йорк и в Париж, както споменах миналия ден, има мерки за сигурност, за които не е нужно толкова човешки ресурс и е почти последният „пръстен” на сигурността, с активен софтуер за наблюдение, които покрива града и може да проследи номерата на моторни превозни средства или индивидуално лицево разпознаване и да осигури може би последният етап на сигурността при такъв вид нападение. Не вярвам, че Париж разполага с това на този етап и мисля, че е време да помисли за въвеждането на подобна система".

Последни новини
Още от Новини