Оланд поиска промяна на Конституцията

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ще поиска промяна на Конституцията и ще инициира среща на Обама и Путин

Площадът на републиката в събота. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Площадът на републиката в събота. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Той говори пред двете камари на френския парламент след атаките на 13 ноември, които отнеха живота на 132 души. След края на речта му депутатите от двете камари запяха "Марсилезата".

Парламентът ще обсъди въвеждането на тримесечно извънредно положение. Оланд заяви, че Франция е във война с "Ислямска държава".

"Реших значително да увелича средствата на правосъдието и сигурността. Магистратите трябва да могат да използват всички налични технически средства. Магистратите трябва да имат достъп до най-модерните средства на разследването, за да се борят с трафика на оръжие. Условията, в които полицаите могат да използват оръжие, трябва да бъдат ревизирани по отношение на правото, да се осигурят условия за легитимна защита на полицаите".

Оланд иска да има право да отнема френския паспорт на осъдените с двойно гражданство."Тази промяна в Конституцията трябва да бъде придружена от други мерки: отнемането на националност. Не бива в резултат да оставим човек без родина. Но трябва да можем да отнемаме гражданство на лице, осъдено за посегателство над ценностите на републиката, дори да е роден франзуцин, ако има друго гражданство. Също така трябва да забраним на хората с двойно гражданство да се връщат на наша територия, ако представляват терористичен риск, освен ако приемат да се подчинят на драконовски мерки за контрол". 

"Атентатите в Париж станаха в същия момент, когато се провеждаше срещата във Виена, където търсехме решение за Сирия. Всеки вече е изправен пред отговорностите си.", каза той пред парламента. Поисках министърът на отбраната да мобилизира европейските си колеги според член 42,7 от Договора за ЕС, предвиждащ когато една държава е нападната, всички страни-членки да я подкрепят пред агресора. Този враг е враг на цяла Европа. Въпросът за бежанците е пряко свързан с войната в Сирия и Ирак".

Френският президент заяви също, че в следващите дни ще се срещне с президентите на САЩ и Русия. "Франция говори с всички", заяви той.

Последни новини
Още от Новини