Nomura: Паритетът на еврото с долара приближава

Японската банка прогнозира паритет преди средата на 2016

Евро. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Еврото колабира през първата четвърт на 2015 и в резултат Уолстрийт започна да вярва, че разминаването в паричната политика между САЩ и еврозоната ще доведе до нещо, невиждано от 2002: равенство между еврото и долара. Прогнозите за така наречения паритет между валутите намаляваха поради продължаващите отлагания на качването на лихвите, както и заради предупрежденията, че скъпият долар ще бъде препятствие пред растежа. Но през изминалия месец твърденията на американски и европейски политици подсилиха тревогите, че разминаването в политиките на Фед и ЕЦБ е неминуемо, подглаждайки прогнози за паритет на еврото с долара. „Условията за тест на паритета може най-накрая да се наредят,” пише Йенс Нордвиг, директор на валутни проучвания в Nomura Securities.

Въпреки че Nomura бяха настроени мечи спрямо еврото, откакто доларът започна да расте във втората половина на 2014, анализаторите едва наскоро започнаха да си играят с мисълта, че паритетът със зелените пари може да е на хоризонта. Позиционирането спрямо еврото е „по-неекстремно”, отколкото беше в началото на 2015, каза Нордвиг, а инвеститорите държат по-малко къси позиции за валутата. Това намалява склонността на еврото да преувеличава икономическите данни или решения за паричната политика, които не подкрепят консенсуса за повече слабост спрямо долара. Голямото количество европейски дълг с под нулева доходност, отбелязва анализаторът допълнително ще обезсмисли потенциални вливания на капитал.

Нордвиг не очаква ЕЦБ да бъде прекалено агресивна, тъй като изпробва границите на политиката с отрицателни лихви. Но продължаващите парични стимули са на път да натиснат валутата надолу, казва той. Свръхбавният цикъл на затягане от Федералния резерв може да предизвика второ вдигане на лихвите в средата на 2016, според Nomura. “Дали ЕЦБ и Фед могат да изненадат по начин, който да понижи еврото значително през декември, е труден въпрос (очакванията в момента са изравнени),” предупреди анализаторът.

„Но идеята, че разминаването в паричната политика между ЕЦБ и... Фед ще продължи през 2016, е с голяма вероятност.” На 12 ноември Нордвиг написа, че паритетът може да бъде достигнат към средата на 2016. Но скорошните действия значат, че може да стане и по-рано.

Еврото все повече е използвано като финансираща валута – т.е. трейдъри в чужди валути го заемат, за да финансират дълги позиции в по-доходоносни валути. Тази carry trade спират когато апетитът за риск отслабне, като когато акциите започнат да падат. Но рискованият статут на еврото спрямо долара започва да избледнява, казва Нордвиг. Разпродажбата на фондовия индекс Standard and Poor’s 500 не успя да подкрепи еврото, рязко конкрастирайки с августовското клане на пазарите за активи. Анализаторът смята, че репатрираните потоци в еврозоната от развиващите се пазари, които бяха значитени през второто и третото тримесечие, отслабват. „Има добри причини да смятаме, че най-сетне можем да залагаме на паритет евро-долар в предстоящите месеци,” завършва той. „Ако избягването на рискове не подкрепя еврото, дори и временно, ще можем да стигнем там по-бързо.”

Стратези в Goldman Sachs и Societe Generale също прогнозират паритет на еврото с долара.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини