Кралев: Важно е разпределението на парите в спорта

Красен Кралев, министър на спорта пред Bloomberg TV Bulgaria

Красел Кралев, министър на спорта, интервю за "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красел Кралев, министър на спорта, интервю за "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Красен Кралев: Парите не са много, но важно е да се промени философията за тяхното разпределение.

Министърът на спорта Красен Кралев коментира парите в спорта в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" в интервю за Ганиела Ангелова, излъчено на 16 ноември 2016.

Часовете по спорт в училище

Министърът на младежда и спорта Красен Кралев сподели за изненадата си след предложението на Министерството на образованието за намаляване на часовете по физическо възпитание. Той оцени като "абсурдни" част от доводите на колегите си и каза, че "при положение, че се увеличават всички други часове, не е нормално тези по физическо и спорт да бъдат орязани".

„Единственият предмет с орязани часове, беше физическото възпитание, което е абсурдно, когато говорим, че един от приоритетите на нашата правителствена програма е здрава нация, здраво поколение и когато в цяла Европа има тенденция за увеличаване на часовете по физическо.”

Министър Кралев призна, че има голям проблем със спортната инфраструктура на училищата.

„Това не е проблем на Министерството на младежта и спорта, ангажимент  на Министерството на Образованието е да изгражда.”

Екипи на двете министерства работят съвместно по този проблем от началото на януари. Създадена е междуведомствена работна група и е направена пълна инвентаризация на всички училища, като статистиките не изглеждат толкова добри. От 2700 училища в селата и малките градове става ясно, че 700 имат огромна нужда от финансиране, 300 дори нямат салони за спорт, а 422 имат пригодени съоръжения. Министъра обясни, че се водят преговори със Земеделското министерство и с министър Танев, за разрешаване на въпроса. Кралев обясни, че остава да се помисли за въпроса със средните и големи градове.

 

Бюджет 2016

Министър Кралев коментира и бюджет 2016.

„Парите не са много, но важно е да се промени философията за тяхното разпределение.”

Бюджетът за спорт тази година е със 7% по голям от миналата година общо 71 милиона, като 70% от него ще бъдат използвани за елитния спорт. Голяма част ще отидат за обезпечаване на подготовката на атлетите ни за олимпиадата в Рио, друга част ще отидат за дейността на допинг лабораторията. Ще бъдат направени над 3000 допинг теста, които изискват средства, каза Кралев.

Министърът каза, че ще се търси "по-ефективно изразходване на средствата".

Парите за олимпийска подготовка и за високи постижения са около 50 милиона. В България има около 110 лицензирани федерации, през 2015 финансирани са  около 57,за 2016 критериите ще бъдат завишени, очакванията са за около 50 федерации да бъдат подпомогнати, каза Кралев.

„Не може да се финансират федерации, които не полагат необходимото старание, за да бъдат припознати от обществото като полезни.”

 

Антидопинговата лаборатория

Друга голяма част от бюджета ще бъде използвана за закупуване на оборудване на лабораторията, като с това се цели акредитация и лиценз в международен план от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Министър Кралев заяви,че вече трудно се дава лиценз на такива лаборатории, а още една в Източна Европа не би била излишна. Той заяви, че България е направила крачка назад  в спортната медицина и това би било един тласък за нея. Също така намекна и за нов голям проект през следващата година, а именно  изграждане на национален център по спортна медицина в България изцяло изграден с европейски средства.

Тотото

Кралев също така отговори на въпроса дали биха могли да се намерят нови спонсори за българския спортен тотализатор. Той каза, че тотализаторът е "единственият, които финансира българския спорта, както пряко, така и косвено".

„18% от парите на тотализатора влизат директно в министерството и отиват за финансиране на федерациите, другата част от държавния бюджет е функция на държавните такси и данъци, които тотализатора плаща, колкото по-добре тото работи, толкова повече приходи ще има.”

Според Кралев спортният тотализатор трябва да е по-бърз, по-гъвкав. Частните оператори могат да правят промени бързо ида пускат нови игри. Тотализаторът трябва да е "малко по-спортно активен, защото е свикнал да бъде в среда, в която почти няма конкуренция, както и промени са нужни в дейността на ТОТО 1".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини