Какво мотивира действия като тези в Париж

Денис Драгович, аспирант в University of Melbourne

Парижани отдават почит към загиналите в атентатите на 13 ноември на пл. Република. Неделя, 15 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Парижани отдават почит към загиналите в атентатите на 13 ноември на пл. Република. Неделя, 15 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Коментар на Денис Драгович, аспирант в University of Melbourne на събитията в Париж от 13 ноември 2015.

 

Какво мотивира джихадистите?

Има две групи в Ислямска държава. Едната е светска, националистическа и маргинализирана. Те са на иракска страна. Там са генералите и старшите офицери, които знаят как се води война. И те искат отнемането правата на сунитското население. Другата страна е по-важна, защото е пренебрегвана. В нея има елемент на ислямска теология. Тя идва от джихадистка уахабистка перспектива и целта й е краят на света. Разбирането кои са те и към какво се стремят е много важно за разработването на стратегия да бъдат победени.

 

Имаше незабавни призиви за отмъщение. Френските военно-въздушни сили атакуваха цели в Ирак. Вече настояват дори за пращане на войски на място. Вие казвате, че накрая това ще бъде контрапродуктивно, така ли?

Точно така! Научих в Ирак, където прекарах много години, че ни е трудно да лавираме в местната политика. Ние не различаваме различните племена, секти, религии. Само ще ни засмучат и изиграят. Трябва да се извърши от местни войски, които познават особеностите.

Повечето западни войници не биха различили сунит от шиит или салафист.

Тук започват проблемите, защото се съюзяваме с непознати групировки. Съгласен съм обаче с настоящата политика на унищожение на икономически и военни обекти, ограничавайки настъплението на Ислямска държава. Тогава вече иракската армия, кюрдите и други групировки ще могат да напреднат и да ги победят на земята. Но ние не можем да го направим. Можем само да помогнем на другите в това.

 

Последни новини
Още от Новини