Ханке: Социализмът се връща на мода

В предаването Boom&Bust професорът изрази съмнение относно програмите за количествени облекчения

Проф. Стив Ханке на конференцията Образование и бизнес, София, 11 май 2014. Снимка: Bulgaria ON AIR Проф. Стив Ханке на конференцията Образование и бизнес, София, 11 май 2014. Снимка: Bulgaria ON AIR

Проф. Стив Ханке от Университета Джон Хопкинс разказа за отношенията си с Милтън Фридман и коментира други проблеми на световната икономика в редовната си рубрика в Boom&Bust на 15 ноември.

Разговорът започна с описание на характера на Милтън Фридман, който по думите на Ханке е бил "винаги спокоен и приятелски настроен” човек. Той добави още, че Фридман е бил „свиреп в дебатите за идеите”. „Не съм чувал да е губил дебат,” допълни Ханке.
Попитан с кои идеи на Фридман би се съгласил професорът посочи валутните бордове, тъй като „това е най-добрият начин автоматично да се отървеш от лошото централно банкиране”. Що се отнася до различията помежду им Ханке подчерта, че почти не се срещат такива. Единствената тема, по която са имали разминаване, била тази за началното и средното образование. Професор Ханке сподели, че е бил скептично настроен към концепцията на Фридман за училищните ваучери, като начин за подобряване качеството на образованието посредством увеличаване на конкуренцията между частните и държавните образователни институции. „Винаги съм бил скептичен дали ще проработи на практика, защото правителството пак ще провали системата, измислена от Фридман,” заяви той. „Когато правителството плаща за нещо, винаги ще има какво да каже по отношение на програма и учители, например.”
На въпрос какво би казал Милтън Фридман за състоянието на световната икономика и действията на централните банки по света Ханке обясни, че първата му критика би била по отношение на начина, по който се регулират банките и по-специално завишените изисквания за капиталова адекватност. „Те намаляват ливъриджа на банките и по този начин банките не могат да се разрастват и да отпускат заеми. Това забавя икономическата активност, което принуждава централните банки да стартират програми на количествени облекчения, които ужасно изкривяват икономиката,” заяви Ханке.
По отношение на икономиката като цяло професорът изрази разочарование, че се връща назад делото на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, както и че „социализмът се връща на мода”.

Целият коментар на проф. Ханке можете да видите в следващото видео.

 

Последни новини
Още от Новини