Хаджистойков: Трябват повече облекчения за електромобилите

Мартин Хаджистойков, Българската асоциация за електрически превозни средства

Мартин Хаджистойков, Асоциазия за електрически превозни средства в Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria, 16 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Хаджистойков, Асоциазия за електрически превозни средства в Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria, 16 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мартин Хаджистойков от Българската асоциация за електрически превозни средства и създател на няколко сайта на тази тема коментира развитието на този вид транспорт и бъдещето му в България в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" с Иван Нончев на 16 ноември 2015.

Експанзията

Експанзията на този вид транспорт много зависи от технологичното развитие и естествено пробива при батериите. Хората трябва да разберат, че получават една технология, която ще им върши работа, а не е само за имидж, казва Хаджистойков.

Според него хората харесват електромобилите и искат да преминат към нещо ново и „по-зелено”, но пречките за това са технологични, ценови и финансови. Като проблем той посочи недостатъчното предлагане на тези коли на пазара: "за да имаш някакъв избор трябва пазарът да го позволява".

"Броят на електрическите автомобили в България през 2014 година е около 500, включително и двуколесните превозни средства. Предвижда се увеличение на броят им през 2016 година, а 2017 година е годината в която се очаква изляза модели на ниски цени и с по-голям пробег, което би било катализатора за развитието на пазара", каза Мартин Хаджистойков.

В момента се е оформил един среден клас от коли, които могат да изминат до 150 километра на зареждане, Tesla е водеща в тази технология с модела си от 2012 година и новата версия от последните месеци: като се наблюдава "един среден клас от около десет модела", а водещи са Renault-Nissan, след тях BMW със собствена програма за електромобили, която ги отличава от германските производители, каза Хаджистойков.

 

Пазарните дялове в бъдеще

Хаджистойков оцени като оптимистично би постигането на 40% пазарен дял и в най-лошия сценарий - 15-20%.

Основна роля играят регулациите налагани от правителството за вредни емисии и данъци, каза експертът.

"За България първата стъпка би била ако се затегне контролът по улиците. Облекченията за този вид транспорт не са достатъчно за предприемане смяна на транспорта у нас, облекчението се изразява в освобождаване от местен данък, както и свободно паркиране на зелени и сини зони. От друга страна има еко такса, което е в противоречие на тази форма на транспорт", каза Хаджистойков.

По данни на българската Асоциация на електрическите превозни средства Норвегия е на първо място в Европа по брой електромобили - над 50 хиляди.

"Тази инвестиция там е много стимулираща от гледна точка на финансовите облекчения" - каза гостът.

"Франция върви с бързи темпове в производството на електромобили, а Китай е лидер в световен мащаб, като там се инвестира в нови технологии и обособяване на специални места за зареждане".

Базираната в София българска Асоциация електрически превозни средства /BAEPS/ е основана през 2010 с цел подкрепа при навлизането на електромобилите в България.

Чуйте целия разговор във видеото.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини