Атаките ще забавят френската икономика

Непосредствените последици са за туризма

Шанз-Елизе след атаките. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Шанз-Елизе след атаките. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Атентатите в Париж могат да забавят възстановяването на френската икономика като туристите се тревожат за сигурността си, а някои мениджъри - за последиците за бизнеса, пише Bloomberg.
Това, което трябваше да бъде оживен уикенд преди коледния сезон, се оказа плашещо тих след атаките на 13 ноември. Айфеловата кула бе затворена, U2 и Foo Fighters отмениха концертите си. 
Франция едва ли може да си позволи значително прекъсване на потока посетители, които влизат в страната. Тя е най-популярната туристическа дестинация в света, като чужденците са похарчили над 42 млрд. евро през 2013 г.
 Льо Маре, древният квартал на евреите е относително пуст въпреки топлото време в неделя. Вместо обичайните тълпу от купувачи, по улиците патрулират войници в камуфлажно облекло. Хотел Turenne, който разполага с 41 стаи, казва, че имма 20 отменени резервации.
Инвеститорите правят подобни прогнози. Акциите на веригата Accor SA се понижиха с 9.3 % в понеделник сутрин. Air France-KLM пада с 7.2 %.
На бул. Хаусман туристите се любуват на витрините на Printemps и Galeries Lafayette, но не могат да влязат, тъй като са затворени, както и много други магазини в събота.
Масите на обичайно оживения "Шанз-Елизе" са празни. В Лувъра туристите могат само да направят снимка отвън. Disneyland Paris е затворен за първи път от 15 години и няма да отвори преди сряда.
Дори когато магазините отворят, терорът ще има негативно влияние върху потребителското доверение, най-малкото в близо бъдеще, коментира Хауърд Арчър, главен икономист в  IHS Inc.
Френската икономика е анемична, като потребителските разходи и заплатите едва започнаха да растат, след подновените усилия на президента Франсоа Оланд да насърчи растежа. БВП се повиши с 0.3% през третото тримесечие, но промишленото производство стагнира през септември и едва нарасна през тримесечието.
Според бележка на Goldman Sachs, изпратена до клиентите на банката, насилието вероятно ще има краткосрочен негативен ефект върху фондовите борси, които вече са волатилни и уязвими поради тревоги за глобалния растеж. В по-дългосрочен план, политическите последици като засилването на Националния фронт, могат да изнервят пазарите.

Последни новини
Още от Новини