Путин и Обама обсъдиха прехода в Сирия

Все още остават различия по тактиката на борбата срещу тероризма

Президентът на САЩ Барак Обама с изявление за атентатите в Париж на 13 ноември 2015, Белият дом, Вашингтон, Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Президентът на САЩ Барак Обама с изявление за атентатите в Париж на 13 ноември 2015, Белият дом, Вашингтон, Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Политическата трансформация на Сирия трябва да се проведе от самите сирийци, подчертаха президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама по време на преговорите в рамките на срещата на Г20 в Анталия, Турция

Лидерите са отбелязали дипломатическия напредък, постигнат във Виена, в това число в заявлението на Групата за подкрепа на Сирия на 14 ноември. Президентът Обама и президентът Путин са се съгласили, че е необходима политическа трансформация, която ще се провежда и контролира от самите сирийци и ще бъде предшествана от преговорите с посредничеството на ООН между сирийската опозиция и режима, както и прекратяване на огъня, заяви представител на Белия дом пред журналисти.

Според помощника на руския президент  - Юрий Ушаков по време на продължилата половин час среща на поляната в Анталия двамата президенти са обсъждали две теми – Сирия и Украйна. Стратегическите цели на Русия и САЩ в борбата с тероризма са близки, но остават различия в тактиката, каза той, цитиран от „Ведомости”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в изказването си по време на срещата на Г-20, че руските военни действия в Сирия са увеличили броя на бежанците, опитващи се да стигнат в Европа. Той настоя Русия да се фокусира повече върху Ислямска държава, а не срещу умерената сирийска опозиция.

Преди това американският президент заяви, че САЩ ще увеличат ударите срещу цели на Ислямска държава. Руският президент Владимир Путин се обяви за обединяване на усилията срещу тероризма.

Лидерът на френската опозиция Никола Саркози призова за включване на Русия в коалицията срещу Ислямска държава и се обяви за промяна на френската външна политика след среща с президента Франсоа Оланд, предаде Bloomberg.

В събота срещата във Виена между външните министри на редица страни, имащи отношение към войната в Сирия, не постигна съгласие за съдбата на Башар Асад.

Групата за подкрепа на Сирия все пак се обяви за съвместно правителство в продължение на половин година след началото на преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров го нарече правителство на националното единство. След това сирийците трябва да изработят нова Конституция, която да послужи като основа за провеждане на избори, като този процес ще отнеме 18 месеца.

Когато Путин се срещна с Обама по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември, той е обсъдил с американския си колега дали има кандидат за мястото на Асад. Обама не е имал отговор, потвърждавайки в съзнанието на Путин неговата подкрепа за Асад, според двама души, които са чули личната рекапитулация на Путин на срещата, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини