Великобритания се нуждае от „спешни мерки“, за да задържи банките в Лондон

Международните банки се местят и режат инвестициите

Минувач пред BoE. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Минувач пред BoE. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британските законодатели трябва да предприемат „спешни мерки“, за да може Обединеното кралство да запази позицията си на водещ финансова център, пише Bloomberg. В противен случай те рискуват заминаването на банките към градове като Сингапур и Хонг Конг, според British Bankers'Association (BBA).

Новите регулации, данъци и потиснатата икономическа активност в Европа доведоха до спад от 8% на броя на британските банкови позиции. Две трети от членовете на асоциацията твърдят, че са преместили част от бизнеса си от 2010 г.  насам, според доклад, публикуван в петък.

BBA препоръчва либерализиране на закона, разделящ търговските операции от инвестиционното банкиране, още данъчни облекчения, както и преразглеждане на визовите лимити, за да може по-лесно да се назначават чужденци. „Достигнахме пределен момент в британската конкурентоспособност като международен банков център“ и „много международни банки местят дейността си навън и решават да не инвестират в Обединеното кралство,“ каза в доклада изпълнителният директор на BBA Антъни Браун.

„Търговското банкиране на едро е международно мобилен сектор и съществува реален риск този упадък да се засили.“

Ново споразумение

Финансовият министър Джордж Озбърн начерта „ново споразумение“ със Ситито в свое обръщение през юни. В него той се закани да ореже огромните глоби и да промени регулациите, „за да уцели точния баланс“. Забравяйки за помощта, отпусната на банките в размер на 1 трлн. лири, за да се справят с кризата през 2008, тази година правителството отстъпи по редица въпроси след лобиране от страна на BBA, след като HSBC Holdings Plc каза, че може да напусне Лондон.

Озбърн намали данъците на британските банки и освободи Мартин Уийтли – главният регулатор по въпросите за нарушенията, а скоро обърна на 180 градуса план, според който банковите директори са виновни до доказване на противното. Кредиторите виняха този план за това, че не могат да наемат най-добрите чужди изпълнителни директори.

„Оценяваме промяната на тона на регулаторите, важните развития по въпросите за старши мениджъри, предложеното намаление на банковия налог и по-голямата сигурност за данъците на международните банки“, каза BBA.

Загуби на работни места

Въпреки това лондонският финансов сектор продължава да се смалява докато конкурентите му растат, според доклада. Великобритания е загубила 35 000 работни места във финансите през последните четири години и банковите активи са се смалили с 12%. Контрастирайки на това, американските са се повишили със същия процент,а тези в Сингапур и Хонг Конг – са се качили с 24% и 34% съответно.

Европейските фирми също така губят пазарен дял за сметка на американските си противници в търговското банкиране на едро – тази част от банките, отговорна за  големите корпорации и други финансови институции. Между 2010 и 2014, пазарният дял в сектора на петте най-големи европейски банки се е смалил от 26% на 24%, докато този на съответните американски се е повишил на 48% от 44%, каза BBA.

Финансовите услуги са най-важните продукти, които Великобритания изнася. Те са на стойност от 62 млрд. лири (88 млрд. евро) годишно и дават работа на 405 000 души, твърди BBA.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини