Трите най-големи банки кредитори в Япония очакват спад на печалбите от 24%

Гарет Алан: банков репортер в Токио, BloombergTV

Централата на Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd. в Япония - снимка: Kiyoshi OtaBloomberg Централата на Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd. в Япония - снимка: Kiyoshi OtaBloomberg

Трите най-големи банки в Япония вероятно ще отчетат спад на печалбата за второто тримесечие, след като забавянето в Азия отслаби ръста на задграничното кредитиране.

Колко резки могат да станат тези спадове?

Калкулациите, които сме направили въз основа на очакванията за трите най-големи банки кредитори в Япония, показват че общият нетен приход на банките вероятно ще падне с около 24% през третото тримесечие. Въпреки това банките са на път да следват заложената си политика и поставените си цели, независимо от това, че са изгубили инерция през последните няколко месеца.

Основната причина според анализаторите е слабият икономически растеж на страната и пониженото търсене на кредити. Икономиката в Азия отслабва. Също така очакваме да видим по-слаби приходи, след като японското общество не е толкова склонно да купува инвестиционни продукти. Забелязва се и напрежение сред инвеститорите, особено след разпродажбите на пазара през август.

За какво друго трябва да внимаваме, когато излязат данните?

Има няколко неща, които трябва да наблюдаваме. Първо, очакваме данните от Sumitomo Mitsui Financial. Те очакват съдебно решение за техния инвестиционен клон в Индонезия. Също така наблюдаваме Mitsubishi UFJ, дали ще обявят обратно изкупуване на акции на стойност 100 милиарда йени.

Банките вече обявиха бъдещата си политика, в която е заложено намаляване на дяловете на акционерите. Но това, което следим днес е дали те ще дадат някакви напътствия или по-подробна информация за това, какъв ще е процентът на намаление и какъв е планираният период за този ход.

 

Последни новини
Още от Новини