Продажбите на дребно в САЩ с по-слаб от очаквания ръст

Потребителите пестят преди празниците

Клиенти пазаруват в Walmart. Снимка: Patrick Fallon/Bloomberg Клиенти пазаруват в Walmart. Снимка: Patrick Fallon/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ нарастват с по-нисък темп от прогнозирания през октомври, съобщава Bloomberg. Потребителите предпочитат да пестят парите, които им остават заради ниските цени на горивата. 

Данните показват ръст от 0,1% докато средната прогноза на 84 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,3%. 

Потребителите показват известна предпазливост, навлизайки в периода около празниците, когато потреблението традиционно се увеличава. Предпазливостта е налице въпреки ниските цени на горивата и откриването на най-много работни места от 10 месеца насам през октомври. Факторите, които може да възспират американците от повече потребление са вероятността за първо вдигане на лихвите в страната от 2006 г. насам и колебанията в цените на акциите. 

„Потребителите разполагат със свободни средства заради евтините горива. Мисля, че те ще започнат да харчат малко повече до края на годината и в началото на 2016 г. с увеличаването на ръста в заплатите“, каза Райън Суийт, старши икономист в Moody’s Analytics Inc.

В 7 от общо 13 категории за търговия на дребно през октомври е налице ръст. Водещи са магазините за строителни материали, ресторантите и електронните търговци. 

Похарченото в бензиностанциите пада с 0,9% след спада от 4%, регистриран през септември. 

Слабостта в сектора на търговията на дребно остава един от основните контрааргументи за вдигането на лихвите в САЩ. 

 

Последни новини
Още от Новини