Италианската икономика се забавя

Според властите забавянето не е заплаха за постигането на заложения за 2015 г. растеж

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Италианското правителство настоява, че ще постигне заложения за годината икономически растеж въпреки забавянето през третото тримесечие, което събуди известни съмнения. 

„Италия се е насочила към постигането на икономическа експанзия от 0,9%, както беше прогнозирано от кабинета на премиера Матео Ренци“, каза Рикардо Ермите, главен икономист на финансовото министерство. 

Той говори след като редварителни показаха, че БВП на Италия е отбелязал ръст от 0,2% на тримесечна база през третото тримесечие на годината, след като през предходите две тримесечяи нарасна с 0,4% и 0,3% съответно. Вялият растеж на италианската икономика през летните месеци кореспондира със ситуацията в еврозоната като цяло, но данните за БВП са по-слаби от прогнозите на икономистите и могат да създадат трудности на Матео Ренци в постигането на целите си в сферата на публичните финанси, като намаляване на отношението дълг към БВП.

„На този етап става много трудно за правителството да постигне целта си за ръст на БВП“, каза Лоредана Федерико, икономист в UniCredit Bank в Минлано. Тя очаква италианската икономика да нарасне с 0,8% през 2015 г. 

„Честно казано, надявах се на ръст от 0,3%“, каза премиерът Ренци на пресконференция в Рим на 13 ноември. Той допълни, че се надява данните да бъдат ревизирани в посока нагоре от националния статистически институт. 

Изчисления на Bloomberg, които не взимат предвид сезонни ефекти и други фактори, показват, че третата най-голяма икономика в еврозоната ще трябва да нарасне с между 0,8% и 0,9% през последното тримесечие на годината, за да бъде постигната целта за БВП, заложена от Ренци в бюджетния план. 
Главният икономист на финансовото министерство от своя страна каза, че ръст от „малко над 0,4%“ през последните три месеца на 2015 г. ще е достатъчен за постигането на целта. Той допълни, че данните за третото тримесечие вероятно ще бъдат ревизирани. 

В същото време икономиката на еврозоната също се забави през третото тримесечие, регистрирайки ръст от 0,3% на тримесечна база. 

Със същия темп нарасна и най-голямата икономика в Европа - немската. 

 

 

Последни новини
Още от Новини