Германската икономика се забавя

Рисковете, идващи от Китай и Гърция, започват да оказват влияние

Търговска улица в Бон. снимка: Bloomberg News Търговска улица в Бон. снимка: Bloomberg News

Германският икономически растеж се забавя през третото тримесечие. Причината за това е несигурността, породена от гръцката криза и охлаждането на Китай, пише Bloomberg.
БВП на най-голямата европейска икономика нарасна със 0.3% при премахнати сезонни колебания за периода юли-септември, след като предходната четвърт се разрасна с 0.4%, каза в петък федералният статистически офис във Вийсбаден. Точно толкова бе и средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg News. Икономиката се разшири с 1.7% сезонни колебания.
Опитът на Китай да премине от базиран на инвестиции бум до основан върху потреблението растеж представлява риск за експортно ориентираната Германия. Самата тя се бори с трудната задача да повишава производителността сред застаряващо население. По същото време рекордно ниската безработица, леките условия по кредитите и отслабената валута предоставят буфер за потребителите и фирмите.
„Индикаторите все още сочат към изненадваща увереност в бъдещия растеж“, каза Анатоли Аненков – икономист в Societe Generale SA в Лондон. „Това може да бъде приписано на устойчивия пазар на труда, повишаващия се растеж на заплатите, все още ниската инфлация и повишеното търсене от страна на имигрантските потоци това лято.“
Във връзка с трудностите в световната търговия, Hamburger Hafen & Logistik AG очаква „силно намаление“ в обемите контейнери тази година заради забавящия се растеж в Китай (най-големия й търговски партньор) и най-дългата рецесия в Русия от последните две десетилетия. Мрачните прогнози на компанията, която обработва три от четири контейнера в най-голямото германско пристанище, идват след спад от 40% на търговските обеми с Русия, заради санкциите на ЕС и САЩ.
Освен това третото тримесечие бе помрачено за фирмите от Еврозоната от възможното излизане на Гърция от валутния съюз. Това бетонира негативната перспектива за региона. 

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини