Фишър: Силният долар понижава ръста в САЩ

Вицепрезидентът на Фед коментира влиянието на силния долар и защити отлагането на вдигането на лихвите

Станли Фишър. снимка:  Andrew Harrer/Bloomberg Станли Фишър. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Решението на Федералния резерв на САЩ да отложи повишението на лихвените проценти е спомогнало да се посрещнат насрещните ветрове, предизвикани от засилването на долара, заяви вицепрезидентът на централната банка на САЩ Стенли Фишър. То посочи, че може да е подходящо да се вдигнат лихвите следващия месец.
Докато поскъпването на долара и външната слабост бяха значим шок, американската икономика изглежда се справя с тях относително добре, каза той в писмени бележки на конференция на Фед във Вашингтон.
Паричната политика играе ключова роля в постигането на тези резултати като отложи повишението спрямо това, което се очакваше преди около година.
Доларът поскъпна с около 10% спрямо еврото и 2.3% спрямо йената от началото на годината. Това се отрази на търговията и забави растежа. Увеличаването на лихвения диференциал и повишената "тревога за перспективите на световната икономика и свързаното с това понижение на склонността на инвеститорите да толерират риск" са причините, довели до ръста на долара, заяви Фишър.
Той не направи прогнози за това дали Фед ще повиши лихвите за първи път от 2006 на заседанието на 15-16 декември, но каза, че изявлението на Комитета по откритите пазари от октомври е посочило, че такъв ход може да е подходящ.
Резултатът ще зависи от оценката на напредъка - реализиран или очакван, постигнат по отношение на целите за максимална заетост и ценова стабилност, каза Фишър, повтаряйки изявлението от 28 октомври-
Той обаче предупреди, че ефектите на поскъпването на долара върху растежа в САЩ може да продължат.
"Има сериозни основания да се очаква, че натискът върху ръста на БВП от по-силния долар ще продължи през следващата година и вероятно ще отслаби секторите, произвеждащи търгуеми стоки, които са особено изложени на колебанията на валутния курс", каза Фишър.
Той посочи, че доларът ще има осезаема роля след като инфлацията продължава да е под целта на Фед - 2 процента. Но добави, че ефектът на валутния курс върху цените ще е по-временен от влиянието върху растежа. 
Някои от факторите, довели до понижаване на инфлацията  през 2015 - особено тези, които се дължат на силния долар и по-ниските цени на енергоносителите - ще започнат да отслабват, прогнозира той, като посочи, че инфлацията ще се повши до 1.5% през следващата година, преди да достигне 2% в средносрочна перспектива.

Преди изявлението на Фишър Джанет Йелън не даде ясни насоки за паричната политика на Федералния резерв в близките месеци.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите и за политиките на централните банки, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която се организира от Bloomberg TV Bulgaria и Investor.bg и ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.

Последни новини
Още от Новини