ЕС е „прост сбор от отделни държави“

Митко Хитов коментира процесите в ЕС пред Bloomberg TV Bulgaria

Митко Хитов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Митко Хитов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докторът по икономика в УНСС Митко Хитов бе на гости на Иван Нончев в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Там той анализира политическата обстановка в Евросъюза и намеренията на Великобритания да напусне, ако не бъдат изпълнени исканията й.
Преподавателят не показа учудване от действията на Великобритания, като се позова на историята й и как е по-различна от континентална Европа. Не пропусна да отбележи обаче по какво сегашният път се различава от предишните: 
„Светът продължава да влиза в една глобална икономическа криза, структурна криза на модела.“
Той допълни, че Великобритания цели запазване на независимостта си и позицията си на световен финансов център.
Част от електората на Камерън се преориентира към крайното дясно и той се видя принуден да реагира, коментира Хитов. След като спечели изборите (през май - б.р.), британският премиер смекчи малко тона, добави той.
Великобритания иска да запази мощта на финансовия си сектор, „като противовес на германските интереси в рамките на Европейския съюз“, смята ученият. „За никого не е тайна, че този проект беше изграден според модела на германската икономика на стремежа на Германия да продължи със своята експанзия,“ каза Хитов.
На въпрос дали несъгласието между европейските държави, породено основно от това коя колко пари ще вземе или даде, няма да обезсмисли докторът отговори, че в международната несигурна икономическа конюнктура всяка страна се опитва да стигне до собствените си индивидуални цели, дори и ако те са в „противовес на общия интерес“.

Последни новини
Още от Новини