Йелън: Паричната политика може да влияе на икономиката по нови канали

Откриваща реч на Джанет Йелън на конференция за имплементацията на паричната политика

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Джанет Йелън говори на 12 ноември в началото на конференция на борда на Федералния резерв на тема „Имплементация на паричната политика и ефектите ѝ върху икономиката в периода след кризата.“

На конференцията ще бъдат разлгедани три основни теми.

  1. Имплементацията на паричната политика.
  2. Ефектите на паричната политика върху икономиката.
  3. Ефектът от регулациите и финансовото посредничество върху имплементацията и ефектите от паричната политика върху икономиката.

Във връзка с трите основни теми на конференцията ще се обсъждат 12 академични доклада. Ето какво каза гуверньорът на Фед на откриването на конференцията:

"Световната финансова криза имаше сериозни ефекти върху икономиката ни и промени начина, по който много хора приемаха паричната политика. В разгара на кризата и в периода след това неконвенционални политически мерки бяха разработени и използвани от Фед и от централните банки по света. 

Периодът след кризата даде на отговорните политически органи възможност да оценят набор от нови политики и оперативни въпроси, свързани с правенето на парична политика, както и ефективността на различни алтернативи за парична политика. В частност отговорните политически органи трябва внимателно да преценят ползите и негативите от алтернативните рамки за имплементация на паричната политика при наличието на нови политически инструменти.  

Освен това те не трябва да забравят новите канали, по които паричната политика влияе върху икономиката, произлезли от сложните икономически и финансови връзки в световната икономика, извадени на показ от кризата. 

Накрая е много важно да разберем ефекта от регулациите и евентуалните промени във финансовото посредничество върху имплементацията и ефекта на паричната политика върху икономиката".  

Откриващата реч на Джанет Йелън на конференцията не даде сигнали на инвеститорите относно паричната политика на Фед, но залозите за увеличение на лихвите в САЩ до края на годината вече са 68%

Еврото

Малко преди изявлението на Джанет Йелън, президентът на ЕЦБ Марио Драги изпрати еврото към ново дъно, заявявайки, че икономическите рискове в еврозоната са „ясно видими“. 

 

Последни новини
Още от Новини