Веселин Методиев: Местенето на студентите говори за образованието

Преподавателят в Нов български университет доц.д-р Веселин Методиев за рейтингите на МОН

Доц. Веселин Методиев, Нов български университет в "Бизнес старт" на 12/11/2015, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Веселин Методиев, Нов български университет в "Бизнес старт" на 12/11/2015, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 Преподавателят в Нов български университет доц.д-р Веселин Методиев коментира рейтинговата система на университетите, която МОН пусна тази седмица в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" с Ганиела Ангелова на 12 ноември 2015.

 Доц. Веселин Методиев оцени рейтинговата система на МОН за университетите в България като "реален поглед", как студенти и общество възприемат професионалното образование.

 Методиев каза, че трябва да се обърне внимание не толкова на първите позиции, а на заелите последните места в тази система, особено тези на 40-50 място.

Той изрази недоволство, че държавата финансира определени университети, без видими резултати с въпроса дали трябва да се продължава това финансиране.

 "Субсидиите трябва да бъдат определяни по мястото им класацията на рейтинговата система", каза доц. Методиев.

 Бившият министър на образованието е на мнение, че се гони количество, а не качество и това се дължи на "тоталитарния манталитет" в България.

 Веселин Методиев смята, че все още се търси "занаятчийското" образование, както през 19 век, а не професионалното.

 "Образованието не е отпреди 30 години, а е масово. Качеството се определя от самите студенти, местенето от един университет в друг е показателно за това", каза Методиев.

 Веселин Методиев беше заместник министър-председател и министър на образованието и науката в правителството на Иван Костов /1997-1999/.

Последни новини
Още от Новини