Светлина в тунела за руската икономика

Свиването през последото тримесечие е по-малко

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Почти 8 месеца след като руските власти заявиха, че най-лошото за страната вече е минало, икономиката най-после бележи прогрес, съобщава Bloomberg. 

БВП на Русия се свива с 4,1% през последното тримесечие на годишна база, показват предварителните данни. През предходното свиването достигна 4,6%. Свиването е по-малко от прогнозираното от икономисти, анкетирани от Bloomberg, чиято средна прогноза беше то да достигне 4,4%. 

„Нещата вече не се влошават“, каза Лиза Ермоленко от консултантската компания Capital Economics Ltd. „Не мисля, че можем да говорим за добри новини през следващата година. По-скоро за по-малко лошо новини“, допълни тя. 

За разлика от свиванията на икономиката, които Русия преживя през 1998 г. и 2009 г., когато икономическият спад се засили след две тримесечия, този път страната вече може би е преминала през най-лошото. Признаци на подобрение идват от индустриалното производство и намаляването на инфлацията, чиито високи стойности се отразяваха негативно върху руските потребители. 

Ръст при активите

Подобренията в сентимента в Русия се отразиха положително и на пазара. Доходностите по 5-годишните руски ДЦК са около 10% - близо до най-ниското си ниво за годината, достигнато по-рано през ноември. Борсовият индекс Micex е отбелязал ръст от над 14% през 2015 г. Поевтиняването на рублата с 0,8% спрямо долара я прави втората най-добре представяща се валута на развиваща се икономика от Европа през последното тримесечие. 
Русия е почти на средата на период, който Путин предрече, че ще бъде „нищо по-лошо от 2-годишна икономическа криза.“ Руската централна банка прогнозира, че икономиката на страната няма да започне да расте отново преди 2017 г. Прогнозите ѝ са, че шрез 2015 г. руската икономика ще се свие с между 3,9% и 4,4% и с до 1% през 2016 г., ако петролът остане на ниво от 50 долара за барел. 

Подкрепа от централната банка

Руската икономика може да бъде допълнително стимулирана и от централната банка, откъдето миналия месец казаха, че се подготвят да рестартират разхлабването на паричната политика на една от предстоящите си срещи след двумесечна пауза. Руската централна банка вече намали основния лихвен процент в страната до 11% след като през декември 2014 г. го вдигна по спешност до 17%. 

 

Последни новини
Още от Новини