Новата здравна програма в Китай

Интервю с Наташа Кхан – здравен репортер, BloombergTV (видео)

Фитнес екипировка - снимка: Scott Eells/Bloomberg Фитнес екипировка - снимка: Scott Eells/Bloomberg

За какво ста въпрос в тази нова китайска здравна програма?

Ако разгледаме какво се случва през последните няколко десетилетия в Китай, трябва да обърнем внимание на поведението на хората и как то е преминало към лоша храна, алкохол и цигари.

Статистиката в Китай ескалира за хора с наднормено тегло. Тези данни са свързани с повишената статистика за поставени диагнози за рак, диабет и сърдечни инфаркти, което показва, че е време за здравни промени, като например повишаване стандарта на живот.

Виждаме и повишаване на броя на хората, които ходят на фитнес. Включват се в повече колективни спортове, триатлони, маратони, практикуват повече йога, купуват си повече спортни дрехи и като цяло спортуват повече.

Какво прави правителството, за да насърчи всичко това?

Правителството обяви, че ще отдели близо 5 трлн. юана за построяването на нови спортни центрове до 2020-2025 г. Намалиха изискванията за откриването на масови фитнес и спортни събития, по-рано през тази година. Много фенове заявиха, че искат футбола да бъде обявен за национален спорт. Регулаторните органи все повече се обръщат към исканията на китайския народ.

Има икономическа изгода от всичко това, като се има предвид подрастващото поколение. Хората в работоспособна възраст са по-здрави и трябва да останат здрави за по-дълго време.

Наистина това е нещо много важно, като се има предвид и възхода на китайската икономика.

 

Последни новини
Още от Новини