Най-скъпите имоти в Лондон поевтиняха

Увеличеният гербов налог потиска търсенето

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Най-скъпите имоти в Лондон поевтиняват след като увеличеният гербов налог потискат търсенето, съобщава Bloomberg. 

Цените на имотите, които струват 5 милиона паунда или повече са паднали с 11,5% на квадратен метър от третото тримесечие на 2014 г. насам, по информация на Ричард Барбър, директор на брокерската компания W.A. Ellis LLP. Обемът на продажбите сред всички имоти в най-добрите части на централен Лондон са паднали с 14% за същия период. 

„Балонът може и вече да се е спукал в сегмента на най-скъпите имоти“, каза Барбър. „36% от всички имоти, които в момента се предлагат на пазара в центъра на Лондон се продават на по-ниска цена спрямо първоначално обявената. Средното намаление в цените е 8,5%“, допълни той. 

Продажбите на луксозни имоти са отбелязали спад откакто финансовият министър Джордж Осбърн увеличи гербовия налог за най-скъпите имоти през декември. Купувач на имот за 5 милиона паунда вече трябва да плати 513 750 паунда данък, което е със 164 000 повече спрямо периода преди увеличението. 

Въпреки поевтиняването на най-скъпите имоти в Лондон, центъра на столицата на Англия е на второ място след Хонконг по цени на жилищата, сочат данни на UBS.

 

Последни новини
Още от Новини