Китайската икономика расте, благодарение на потребителите: Кели

Майкъл Кели, Pinebridge Investments

Танцуваща двойка в Монг Кок в Хонконг, Китай на 24 октомври 2015.Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Танцуваща двойка в Монг Кок в Хонконг, Китай на 24 октомври 2015.Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Китайската икономика расте, благодарение на потребителите. Коментар на Майкъл Кели, Pinebridge Investments. Кели говори с Енджи Лау от Bloomberg.

 

Всеки иска да знае какво става в Азия и кое води глобалната икономика?

Новото е, че Китай се връща към старата формула. Опитват се да намалят ръста на дълга, защото се забавят твърде бързо. Глобалната икономика изпитва неудобна пауза в момента. Сега те се опитват да намерят нещо по средата между бързото нарастване на дълга, който се вижда при инвеститорите и инвестиции, базирани на стоки. От много бързо сега се движат много бавно. Опитват се да се върнат по средата. Това е много добре за целия свят.

 

Чухме различни мнения, че намаленията на лихвите, които имаше - 6 от ноември в Китай би трябвало да предизвикат и осигурят стимули за икономиката. Но икономическите данни не показват, че това се случва. Други казват, че трябва да се гледа другаде.

Това "другаде" е мястото, което търсим отдавна. То най-после е тук и не е така вълнуващо, както трябва да бъде. Но потребителят .. Сега се говори за насочване към по-потребителска икономика. Потребителите бяха едва една трета от икономиката. Сега са почти половината от нея.

Най-после стигнахме където трябва, по по погрешен път. След като индустриалната страна се забави много по-бързо.

Сега потребителската икономика е наполовина, расте с 11% годишно. Това е впечатляващо.

Индустриалната страна отново се забавя твърде бързо, заради умишленото забавяне. И сега очакваме да се върнем към средата.

Ако съберем двете половини, не сме обратно там, където бяхме, но поне сме на по-удобно място за Китай, която е добро място за световната икономика.

 

Къде откривате алфа?

Говорите с човек, който търси алфа и избира бета. Ние искаме да избираме пазари и сектори по света. Не избираме акции. Смятаме, че това е неизследван източник на алфа в света.

Когато започнах кариерата си, растяхме двайсетократно - това бяха анализатори, търсещи алфа в пазарите. Но да се търси алфа между пазарите е почти изгубена кауза.

Мнозина се насочиха към по-улегнала форма на разпределение на активи преди кризата. И практически го изоставиха като един от левъриджите, които използваха в инвестиционното портфолио. Насочиха се все повече към избор на акции.

Сега навлизаме в по-труден свят. В свят, където има повече разнообразни политики, разнообразни бизнес модели. Някои страни печелят, други - губят. Това ще доведе до по-разнообразни пазари.

Сега има голяма възможност за откриване на алфа между пазарите.

 

Когато навлезете в период на поскъпващ долар, една от нещастните последици е насочва капитала извън много икономики, които имат нужда от него. Води към по-ликвидни пазари по света.

Печелившите пазари са развитите пазари. Според мен тенденцията ще продължи в следващата година. Източникът се измести от САЩ към Япония и Европа. Това също ще продължи още година-две.

 

Последни новини
Още от Новини