Каква е връзката между пожари и избори в Индонезия

Коментар на Нийл Чатърджий, Bloomberg News

Дим от горски пожари в Южна Суматра, Индонезия, Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Дим от горски пожари в Южна Суматра, Индонезия, Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Изглежда странно, но как тези пожари са свързани с изборния процес?

Изглежда, че са свързани и проучване на Хенри Пеномо учен по горите показва, че около всички избори през последното десетилетие, пожарите бележат пик, защото се оказва, че кандидатите раздават земя безплатно или правото да използват земята безплатно на гласоподавателите, вероятно на кметове на села, за да (евентуално) получат подкрепата на цялото село.  Това определено е доста по-сериозна инициатива да гласуваш за някого, от колкото купа безплатни спагети или тениска,  каквито обикновено са подаръците по време на избори, но ако селото ти може да получи безплатно парче земя (парцел) е много по-вероятно хората да гласуват за кандидата и е честа практика тази земя да се изгаря. Според Пеномо има ясна връзка и всяка година точно преди и след избори, пожарите рязко се увеличават.

 

Нийл, какво може да направи правителството, или по-скоро въпросът е има ли желание да направи нещо?

Предизвикателството пред  децентрализираната форма на управление в Индонезия е, че местните управници имат властта да раздава тези разрешителни за развитие и централното управление няма властта(не може) да спре това, затова се опитва да забрани закон, който позволява на всяко семейство да изгаря по 2 хектара земя. Това, което става е, че хората изкупват всички разрешителните за цялото село, затова правителството иска да забрани изцяло изгарянето на растителността на обработваемите земи. Така дори и кандидатите да раздават земя, селяните или компаниите няма да могат да я изгарят. Но истинският проблем в Индонезия е спазването на (тези закони). Вече съществуват правила, които спират развитието в – горите, които съдържат най-много въглерод, които правят Индонезия най-големият източник на парникови газове за последните няколко седмици. Вече съществуват закони против това, както и закони срещу изгарянето, така че най-големият проблем е прилагането, липсата на полиция и неспазването на правилата в цялата държава.

 

Последни новини
Още от Новини