Дъдли: Нуждата от по-високи лихви в САЩ скоро „доста вероятна“

Президентът на клона Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли за паричната политика в САЩ

Уилям Дъдли, президент на клона на Фед в Ню Йорк. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Уилям Дъдли, президент на клона на Фед в Ню Йорк. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Комисията по паричната политика на Фед може да трябва да започне да вдига лихвите за първи път от 2006 г. насам, макар че на пазара на труда не всичко е наред, каза президентът на клона на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли. 

„Мисля, че е доста вероятно условията, които Комисията постави, за да започне да нормализира паричната политика, скоро да бъдат удовлетворени“, каза Дъдли по време на реч в Ню Йорк на 12 ноември. „Ще оценя идващата информация, за да видя дали тя потвърждава очакванията ми, че растежът ще е достатъчен, за да доведе до още по-голямо затягане на пазара на труда в САЩ.“

Президентът на клона Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард по-рано призова Фед да вдигне лихвите от сегашното им ниво докато президентът на клона в Чикаго Чарлс Еванс подчерта, че вдигането трябва да е постепенно и основният лихвен процент в САЩ може да е на ниво от под 1% в края на следващата година. 

„Икономиката изглежда в добра форма и вероятно ще продължи да расте с темп малко по-висок от тренда“, каза Дъдли. „Свободните ресурси на пазара на труда намаляват. Все още обаче има риск растежът да се забави след като търговският сектор играе ролята на спирачка за съвкупната икономическа активност“, допълни той. 

Дъдли все пак каза, че не готов напълно да се ангажира с подкрепа на вдигането на лихвите през декември, казвайки, че не е видял достатъчно доказателства, че ниското ниво на безработицата води до  по-високи възнаграждения. 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите и за политиките на централните банки, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която се организира от Bloomberg TV Bulgaria и Investor.bg и ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт 

Последни новини
Още от Новини