Безуханова: Зелената икономика е философия на живот

Саша Безуханова, основател на Move.bg - България може представи темата в предаването "В развитие" на 12 ноември

Саша Безуханова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От Move.bg и Великото херцогство в Люксембург организираха международна конференция за устойчивото развитие. Саша Безуханова представи темата в предаването "В развитие":

Със сигурност за България темата е нова, но тя не е нова за света, заяви тя. От поне 7-8 години се търгуват вредни емисии и това е доста сериозен сигнал към инвеститорите и държавните институции накъде вървят нещата.
В рамките на конференцията бяха представени нови финансови инструменти, които Люксембург обмисля в партньорство с финансовия сектор. Те представиха един доста интересен инструментариум за адресиране на климатичните промени, модел, който още не е въведен.
Те представят ресурс, който е публично-частно генериран от финансовите агенти в Люксембург и частни инвеститори, който да бъде предоставен на реалната икономика с оглед на инвестиции в еноргоспестяващи технологии, енергийна ефективност. Целта е да се стимулират иновации в стартиращи бизнеси, които дават решения за модерна, зелена икономика. Той е бизнес модел, който в момента се обмисля и люксембургското правителство е поело лидерство в осмисляне на такъв един инструмент, който ще бъде достъпен за инвеститорите в Европа.
Искаме да изместим дебата от битовите проблеми към по-значимите теми, каквито са климатичните промени, заяви Безуханова.
Зелената икономика е философия на живота. Разбира се, че първоначалната инвестиция в зелена икономика е значима. Такъв тип развитие предполага дългосрочен поглед, в който са балансирани икономическите и социални интереси. Предполагам е известна статистиката, че зелената икономика струва, за да бъде въведена, 1.5% от световния БВП. Разбира се, такава инвестиция днес е трудно да бъде направена изведнъж. Но философията за въвеждане на зелени политики, зелена култура, ако щете, като лично отношение към света, наред с чисто икономическите измерения, е една от най-важните задачи на правителствата.
Ако говорим на прагматично ниво, истината е, че зелената индустрия няма как да се случи без институционална подкрепа. Трябва да бъдат стимулирани агентите на тази трансформация, препоръча Безуханова.

Тя коментира и предстоящата конференция за климатичните промени в Париж. Още през март Европа даде сериозен знак, защото още през март европейското лидерство застана зад идеите за климатични промени. Добрият сигнал е, че Китай и САЩ ще присъстват, каза Безуханова. Тя прогнозира с умерен оптимизъм вероятността за изход с ясно споразумение. "Но истината е, че вече 150 държави подписаха свои програми, свързани с ограничаване на вредните емисии и това е добър междинен резултат".

 

Последни новини
Още от Новини