Андрей Новаков: Само Унгария получава повече от ЕС

Евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ за Европейски бюджет 2016

Андрей Новаков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Новаков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ говори за бюджета на ЕС за 2016 г. в предаването „Бизнес Старт“ с Ганиела Ангелова на 12 ноември 2015 по телевизия Bloomberg TV Bulgaria. Има около 4 милиарда разлика от това, което иска Европейският съвет и това, което иска парламента, обясни той. 18 ноември е последната дата, до която трябва да се постигне компромис.

Новаков каза, че тази разлика идва по няколко параграфа, първият от които е финансирането на плана Юнкер и така нареченият „Европейски фонд за стратегически инвестиции“ , за сметка на плащанията и капацитетите по програми, като „Хоризонт 2020“ и „Свързана Европа“

Друго драстично разминаване е по инициатива „Младежка заетост в Европа“. Съветът предлага да не се отпускат никакви средства, докато парламента предлага 473 млн. евро. Евродепутатът сподели, че гледа реално на нещата и за него успех би било да се отпуснат 350 млн. евро. Също така той добави, че инициативата не е останала без финансиране заради гласуваното увеличаване на авансовото плащане с 30% през 2013-2014 година, но това би било лош политически знак за младите хора в Европа.

Андрей Новаков допълни различията и с фондовете, които трябва да се справят с бежанската вълна. Той заяви, че това е предизвикателство пред Европа и бюджета няма как да не го адресира.

Наред с всичко, Новаков каза, че не се изоставят приоритетите, а именно политиката на сближаване на съюза. Колкото повече пари се заделят за програма за сближаване, толкова по-добра позиция ще има България в бюджет 2016.

Депутатът заяви приоритетите за България, а именно възстановяване на плащанията по програма „Хоризонт 2020“, поради ключовата бюджетна линия „Teaming”, от която България се възползва за изграждане на млади научни кадри.

Той коментира и докладът на Европейската сметна палата. „За мое съжаление гласност се даде на числата, които не са дотолкова добри за България", каза той добавяйки, че всички останали данни са били позитивни.

Според доклада на Европейската сметна палата, България е втората най-печеливша държава от европейският бюджет. Внесени са 400 милиона евро, а са получени над 2.25 млрд., което е разлика от 5,5 пъти или 4% от БВП на държавата.

Единствено Унгария е пред България по облаги от бюджета на ЕС за 2016 година.

Едни от данните, които не излязоха в доклада са, че България също така е на първите места по нисък процент грешки по проектите от Европейския социален фонд - 1.2%. По данни на Европейската Комисия, България усвоява 94.3% от европейските средства след 2014 година.

Бюджет 2016 на ЕС е ориентиран към резултатите. Идеята е тези 150 млрд. да се превърнат във видими и осезаеми резултати за европейските граждани.

За справяне с мигрантската вълна са отделени 1.16 млрд. евро. Това са не малко пари за справяне за проблема, смята евродепутатът.

Чуйте още във видеото

 

Последни новини
Още от Новини