Акцизът на газьола и тежките горива скача от 2016

Най-евтините цигари поскъпват с 30 стотинки, по-скъпите - с повече

Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

С измененията се променя акцизния календар на цигарите. Догодина най-евтините ще поскъпнат с 30 стотинки, а по-сериозно ще е увеличението за по-високия ценови сегмент цигари.


За 2016 г. специфичният акциз на цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. В същото време се вдига пропорционалният акциз, който през следващата година ще е 38 процента от продажната цена, за 2017 г. - 40 процента, а през 2018 г. - 42 процента, реши парламентът.

Народното събрание гласува да остане нулева ставката за втечнения нефтен газ. С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвежда и нулева ставка за биогаза за 1 гигаджаул.


Производство на ракия в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране може да се извършва единствено през периода от 1 юли до 31 декември, реши още Народното събрание. Според определението на закона малки обекти са онези, които имат вместимост на съдовете до 500 литра.


От 2016 г. акцизът за газьола и керосина ще се повиши от 50 лв. на 646 лв. за 1000 л, а на тежките горива и масла за отопление - от 50 лв. на 400 лв. за 1000 кг.

По предложение на Менда Стоянова, Румен Гечев и Кирил Цочев отпадна предложението да се облага пропан-бутанът с бутилки за опопление.

Правителството също така предлагаше да отпадне забраната за пълнене на пропан-бутан в в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в станции за зареждане на моторни превозни средства, но бюджетната комисия не го подкрепи.

Последни новини
Още от Новини