Суровините се сриват, накъде ще се насочат пазарите

Андрю Фрерис - главен изпълнителен директор Ecognosis Advisory

Офшорна платформа в Мексиканския залив: снимка  Susana Gonzalez/Bloomberg Офшорна платформа в Мексиканския залив: снимка Susana Gonzalez/Bloomberg

Китай има невероятен интерес към суровините и затова говори статистиката.

Днес е сряда и по принцип сряда е силен ден. Как да анализираме потребителските данни от Китай?

Kитайските потребители могат да решат да похарчат повече тази седмица, но може да решат да изхарчат повече през другата седмица, което не е толкова важно. Това, което наистина е важно, е индустриалното производсто и настроението на инвеститорите. Мисля, че промишленото производство се забавя, дори е достигнало дъното си и това, което е важното в момента е накъде са се насочили инвестициите. Полезно е да се разгледа и секторът на недвижимите имоти, в който има сериозно раздвижване.

Мислите ли, че това е нещо добро?

Ако разгледаме пазара и това, че цените отново се покачват, мисля че това е добра посока.

Къде се намираме? Накъде трябва да гледаме в момента според данните, които имаме?

Ще ви дам три основни насоки:

Първо, имаме три големи банки с напълно противоположна политика. Имате пазара в САЩ, имате пазара в Европа и в Япония. Ако обърнем внимание на Европа, те планират вливане на нови количествени облекчения. В Япония определено ще има още едни фискални стимули.

Това има ли някакво значение?

Не мисля, че има особено значение. В САЩ например, Фед ще повиши лихвените проценти.

Но, вие казахте, че това ще бъде през следващата година.

Да, но като се замислите половината от света разхлабва монетарната си политика, а другата половина е на път да я затегне. Това е причината пазарите да са силно волатилни. Вече имаме влиянието от това, ако погледнем Хонконг, цените на недвижимите имоти започнаха да се сриват невероятно бързо. Виждаме как прогнозата за приходите в следващите корпоративни отчети намалява с над 20% в следващите от 12 до 24 месеца.

Имаме ниските цени на световните суровини, които продължават да са на ниски нива. Въпреки това Саудитска Арабия, казва, че ще увеличи производството на петрол, без значение какво ще се случи. Не само това, но те вземат дори външни кредити, което не се е случвало от хиляди години. Просто искат да покажат, че наистина не ги интересува, дори това да им струва бъдещ дефицит, те са готови да си платят. Това ни кара да се замислим, че не ги интересува и накъде отива инфлацията, въпреки че е на невероятно ниски нива. Въпреки всичко това, американците повишават лихвените нива.

Казвате, че цените на суровините ще продължат да падат. Виждаме че и прогнозите за растеж на световната икономика се понижиха. Това отражение ли е на това което се случва в световен мащаб?

Не мисля, че ще бъдем свидетели на по-голямо понижение в цените на суровините, тъй като китайската икономика според мен се е свила максимално и като разгледаме увеличеното производство на нефт, не мисля, че цената на петрола ще надвиши 45 долара за барел. Бих казал, дори в следващите две години. Има и много други суровини, на които може да обърнем внимание. Например цената на кафето се повишава, пшеницата изглежда, че се задържа на стабилно ниво, цената на соята се е насочила надолу. Ако обърнем внимание на желязо, мед, никел, всички са тръгнали в негативна посока.

 

Последни новини
Още от Пазари