Понци схема вероятно стои зад последните движения на биткойна

Руският математик Сергей Мавроди с нова съмнителна идея

Биткойн. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Биткойн. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

След ръста през последния месец биткойнът отново тръгна надолу от 4 ноември 2015 г. насам. Въпреки че към 19:17 ч. българско време на 11 ноември 2015 г. стойността на криптовалутата е с над 27% по-висока спрямо месец назад, спадът през последната седмица е сериозен. 

На 4 ноември 2015 г. един биткойн се търгуваше за 408,74 долара (по данни на специализирания в сферта на биткойна и дигиталните валути сайт CoinDesk). Към 19:17 ч. българско време на 11 ноември 2015 г. един биткойн вече струваше с почти 100 долара по-малко – 312, 87 долара. 

Търсенето на причини зад движението на цената на криптовалутата често е непосилна задача, но скокът, регистриран между 11 октомври и 4 ноември 2015 г. се асоциираше главно с две събития – съмнителна схема с участието на руския математик Сергей Мавроди и увеличено търсене от Китай. Двете събития може да са неразривно свързани. 

Регистрациите на потребители и трансакциите на биткойн борси като BTCC – една от най-големите в Китай – са се увеличили драстично от септември 2015 г. насам, когато Сергей Мавроди стартира последната си схема. 

Според някои засиленото търсене на биткойни в Китай е свързано с опита на инвеститорите да избягат от волатилния пазар на акции в страната. Това обяснение обаче няма много смисъл, имайки предвид непредвидимостта и честите резки колебания в цената на биткойна. 

Увеличеното търсене за криптовалутата по-скоро е свързано с последната Понци схема на руснака Сергей Мавроди, набрала популярност в Китай. Мавроди е математик и е известен с финансовите пирамиди, които организира от 1994 г. насам. Заради действията си излежава 3 и половина години в затвора, където влиза през 2003 г. 

Последната идея на Мавроди е сайтът mmmglobal.org – услуга, която самият той описва като „общност, в която хората си помагат един на друг.“ Според Alexa.com, класация на сайтовете по трафик, mmmglobal.org започва да набира скорост в края на септември – точно преди скока в стойността на биткойна, като ръстът в трафика към сайта идва от Индия, Южна Африка, Китай, Филипините и Бразилия. Участниците в схемата могат да дават и да искат финансова подкрепа, като трансакциите стават в биткойни пряко помежду им без посредници. Когато някой потребител изрази готовност да помогне, в замяна на сумата, която е предоставил като финансова подкрепа за друг потребител, той получава в акаунта си фиктивни валутни единици - „Мавро“. След това на свой ред потребителя може да поиска финансова помощ и да размени своите Мавро за стойността им в долари по текущия валутен курс на биткойна. 

Потребители, които вече са предоставили реална финансова подкрепа и са получили Мавро, могат да увеличат броят им и съответно стойността на финансовата подкрепа, която могат да поискат, с между 20% и 100% месечно. С колко точно зависи от това колко активни са в рекламирането на услугата във Facebook и в изпълняването на други „задачи“. 

В mmmglobal.org подробно е описано с пример как, ако предоставите финансова помощ на стойност 100 долара, ще получите 100 Мавро в замяна, които ако сте активен потребител и изпълнявате съответните задачи може да увеличите до 200 Мавро след един месец и след това на свой ред да поискате помощ в размер на 200 долара, която ще получите по текущия курс в биткойни. 

Сайтът предупреждава, че няма гаранции за възвращаемост, или че сумата ще Ви бъде изплатена. 

Едва ли използването на биткойна за такива цели е била идеята на създателите на криптовалутата, но всяка идея може да се превърне в средство за правене и на добро, и на лошо. 

 

Последни новини
Още от Новини