Мартин Димитров: Догодина НЕК ще излезе на плюс

Депутатът в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков, 10.11.2015

Мартин Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовият министър Владислав Горанов трябва да обмисли отново отказа от държавна гаранция за БЕХ, съветва Мартин Димитров в предаването "Светът е бизнес"

Той коментира вариантите за излизане от омагьосания кръг в енергетиката:

Голямата част от дълговете на НЕК са АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", където са прахосани много държавни пари. Другият проблем е ежегодният оперативен дефицит на НЕК.

Над 600 млн. лева е тарифният дефицит, малко по-малко е дефицитът на НЕК, тъй като се отчитат продажбите на свободния пазар. Ако компанията няма тарифен дефицит, дългът не е страшен.

Предприехме редица мерки, които ако не бъдат направени нови глупости, ще трябва да изведат НЕК на плюс в края на сезона, което е юни-юли 2016.
Ще ги изброя:
- Ограничения за ВЕИ сектора. Знаете, че затворихме врата за нови ВЕИ с едно важно изключение, което мен ме притеснява - биомасата на оборски тор. Стигнали сме европейските изисквания, повече ВЕИ никой не ни кара да правим. Аз бях предложил тази врата (за биомасата) също да бъде затворена и бях подкрепен на комисия. Какво се случи в пленарна зала, вие, медиите, трябва да търсите отговорност.
- По отношение на топлофикациите и заводските централи. Ограничихме скъпия ток, който се изкупува от тях само до високоефективното производство - когато произвеждат и ток, и пара по високоефективен начин.
- Въведохме 5% данък върху всички производствени мощности, който постъпва във фонд "Сигурност на енергийната система"
- Парите, които ще се получат от търговия с емиисии, също ще влизат в този фонд 

За Бех и нежеланието на финансовия министър Владислав Горанов да допусне държавна гаранция по заема за 650 млн. евро


Това е тема, по която трябва да се проведат допълнителни разговори. Много е добра възможността да предоговорим цените и разполагаемостта с американските централи, което ще остави допълнителни 100 млн. лева годишно в НЕК. Аз разбирам желанието на финансовия министър да бъде стожер на финансовата стабилност, но бих му препоръчал да помисли по-рационално дали ефектът за държавата и обществото не е по-голям от потенциалните рискове и да намали другаде разходите.

 

Чуйте и Делян Добрев по темата

Последни новини
Още от Новини