Има ли връзка между борсата в Шанхай и Хонконг

Интервю с Хайди Лун - Bloomberg

Табло на борсата в ХонгКонг: снимка Jerome Favre/Bloomberg Табло на борсата в ХонгКонг: снимка Jerome Favre/Bloomberg

В Хонконг цифрите ни показват 40% от застрахователните премии върху двойно листнатите акции на компаниите в Азия се повишават. Това се случва поради китайските инвеститори. Разбира се, имаме 5 трилиона долара от търговията на акции. Правителството прави всичко възможно да стабилизира пазара.

На борсата в Шанхай играчите се върнаха обратно към пазара на облигации напоследък, като търговията се повиши с 24-25% от дъното през юли. Знаем, че китайските инвеститори са доста спекулативни и не обръщат особено внимание на корпоративните и икономическите новини. Просто изчакват добър момент за инвестиция и се връщат обратно на пазара.

Чуждестранните инвеститори продадоха акции на стойност 2.8 млрд. долара през последните 16 дни. Това е най-големият отлив на външни инвестиции от старта на борсата. Външните инвеститори очевидно обръщат внимание на слабите макроикономически данни от Китай. Китайската централна банка винаги се е стремяла да предотврати това.

Въпреки тези колебания, може ли все още да говорим за връзка между борсата в Хонконг и Шенжен?

Според проведените проучвания досега, резултатите показват, че намерението е ChiNext, търгуван на Шенжен, да се свърже с борсата в Хонконг. ChiNext е като борсата Nasdaq, където имаме всички „нови икономически акции“, като акции от сферата на услугите, технологични акции. Имаше голям възход, индексът отбеляза над 87% повишение през тази година. Ако инвеститорите имат намерение да вземат участие в най-волатилните пазари в Китай, това са най-печалившите акции.

Повечето от тези технологични акции вече се търгуват на борсата в Ню-Йорк, като например Alibaba и JD.com , така че нека да видим дали този апетит ще се върне обратно към Шенжен.

Всичко може да се случи, като става въпрос за китайския пазар.

 

Последни новини
Още от Новини