Volkswagen предлага пари на собствениците

Компанията прави подаръци на собственици и дилъри

Volkswagen Passat Alltrack на автосалона в Токио на 28 октомври 2015. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Volkswagen Passat Alltrack на автосалона в Токио на 28 октомври 2015. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

 

Предложението на Volkswagen AG да плати по хиляда долара на собствениците на автомобили, засегнати от скандала с манипулираните данни от емисиите бе направено на фона на усилията на компанията да омилостиви друга могъща група: американските дилъри, съобщава Bloomberg.

Германската компания предлага безлихвен кеш на почти 650 дилърски компании, пълни с коли, които не могат да бъдат продадени, но заемат ценно място на паркингите им. Компанията насърчава дилърите и да предлагат цени на нива отпреди скандала и обещават да компенсират разликата.

"Те трябва да запазят тези дилъри работещи и доволни доколкото могат, защото дилърите ще бъдат на първата линия, когато става дума за решаване на този проблем", каза Мишел Кребс, анализатор на Autotrader.com, онлайн платформа за е-търговия. "Дилърите са абсолютно необходими при тези проблеми".

Доста неприятни неща се случиха за VW, като се започне с признаването през септември, че близо 500 000 коли в САЩ са продадени като "чист дизел", но всъщност са изхвърляли до 40 пъти над законния лимит азонет диоксид в атмосферата. След като броят на колите, които се проверяват по света се увеличи, прокуратурата в Европа и САЩ започна разследвания и акциите на компанията се сринаха. Миналата седмица американските регулатори съобщиха, че някои нови модели също може да бъдат засегнати и самата VW призна за допълнителен проблем с 800 000 коли, включително някои бензинови двигатели.

Автопроизводителят отговори с допълнителни стимули за дилърите и потребителите за моделите от 2006 с бензинов двигател, които още се продават. Намаленията достигнаха средно 4 191 долара за VW - 52% ръст - и 2248 долара - или 70% по-голямо напаление - за Audi, по данни на AutoData Corp, цитирани от Bloomberg.

В понеделник компанията добави още един "подарък" за собствениците на дизелови коли с 2.0л двигатели, които се разследват от EPA - американската агенция за околна среда. Пакетът включва 500 долара предплатена карта Visa, 500 долара кредит и тригодишна безплатна пътна помощ.

Коментар Джеф Грийн, Bloomberg за предложението на Volkswagen да плати на собствениците на автомобили от производителя заради скандала с емисиите.

 

Какво се опитва да направи VW с този подарък от хиляда долара на клиентите си?

Изглежда малко прибързано, освен ако няма друг подарък по-късно. Защото още не още не знаем докъде ще стигне всичко това. Май все още си намират грешки. Още нямат окончателно заключение. Все едно да се опитваш да се извиниш на жена си за нещо, което си сбъркал. Купуваш й цветя, преди да признаеш всичко останало. Не знам докъде ще проработи.

 

Ръководството на VW днес се среща в централата на компанията. Какво ще правят? За какво ще говорят?

Има сериозна причина за тази среща. Вече са открили почти 8 млрд долара разходи и никой не вярва, че това е всичко. Има 800 потребителски дела, заведени срещу компанията.

Те ще се опитат да си представят колко ще им излезе целият проблем. Ще решават кое ще съкращават, кое ще променят, за да платят. Няма да им се размине без нищо. Трябва да направят нещо, за да намерят парите да платят сметките.

Така че ще търсят изходи, решения.

 

Трудно е да дадеш предплатена карта Виза за 6-8 млрд долара. Миналата седмица сметката беше 6 млрд, сега е 8. Какво стана? Сега чуваме, че може да имат още разходи.

Да, това е проблемът. Първо казаха, че манипулират емисиите, а сега - че въглеродните емисии са били по-високи. Практически казват, че са ни лъгали за разхода. И накрая одитът. Това са много неща и нови продължават да излизат, когато хората се загледат по-внимателно как изпълняват регулаторните изисквания.

 

Искам да ви питам за рейтингите. Fitch понижи рейтинга на автопроизводителя  до ВВВ+ от А, следвайки останалите агенции.

Има още нещо, което влиза във формулата. Ако разходът се повишава, трябва да се намери решение. Затова трябва да намерят причината. Водят се дебати, не знам дали VW ги води, но други хора казват, че това е компания с много подразделения. Вероятно ще трябва да продадат нещо, за да платят.

 

Идва директорът и казва, че трябва да се обърне страницата, че трябва да се направят големи съкращения. Къде може да започне? Страницата вече е обърната след всичко, което стана. Но като говорим за намаляване на разходите на VW - кои са най-големите?

Те харчат много пари, изнасят много нови продукти. Когато правиш нещо ново, то е скъпо, иска много ресурси. Освен това те растат, добавят много продукти. Вероятно нещата ще се забавят. И това е най-малкото, ако не затворят някои производства или не направят нещо друго, ако продажбите започнат да падат.

Има толкова много различни дейности в компания като Volkswagen, където могат да се намесят. Ще трябва да говорят и с представителите на служителите, защото всяко действие ще ги засегне и тях.

Последни новини
Още от Новини