Португалското правителство падна

Програмата на премиера Коелю не мина в парламента

Педро Коелю, лидер на Социалдемократическата партия в Португалия. Снимка: Paulo Duarte/Bloomberg Педро Коелю, лидер на Социалдемократическата партия в Португалия. Снимка: Paulo Duarte/Bloomberg

Премиерът на Португалия Педро Коелю беше свален от властта по-малко от 6 седмици след спечелването на изборите в страната, съобщава  Bloomberg. Парламентът гласува със 123 против срещу 107 гласа за програмата на кабинета на Коелю. Мнозинството, което успя да свали правителството на Педро Коелю, е формирано от социалистите, Левия блок, комунистите и зелените. 

Коелю, който е социалдемократ, не успя да формира стабилен кабинет след като коалицията му загуби мнозинството си на изборите на 4 октомври 2015 г. Лидерът на социалистите Антонио Коща, които имат 86 депутати срещу 107 за коалицията на Коелю, каза, че може да формира миноритарно правителство. 

Социалистите искат да увеличат доходите на семействата и да върнат заплатите в държавния сектор на старите им нива по-бързо, отколкото предлагаше кабинетът на Коелю. 

По Конституция, президентът на Портгугалия трябва да реши какво да прави в така създалата се ситуация. Той може да определи Коща за министър-председател, да потърси друг кандидат, или да покани Коелю да продължи да изпълнява функциите си докато бъдат свикани нови избори, което може да стане най-рано през април 2016 г. 

 

 

Последни новини
Още от Новини