Защо има разпродажби на фондовия пазар в Австралия?

Коментар на Ангус Никълсън, пазарен анализатор от IG за Bloomberg

Герафика на Australian Securities Exchange(ASX) снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Герафика на Australian Securities Exchange(ASX) снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

В понеделник търговията с акции в Австралия не се представи много добре в сравнение с повечето фондови пазари. Защо инвеститорите на пазара на акции разпродават повече от обикновено?

Индексът ASX определено изостана, в сравнение с японската и щатската търговия на акции, поради забавяне в износа на суровини и материали. Перспективата остава много негативна, като се има предвид спада в търсенето на суровини, поради забавянето на сектора на производството в Китай, което наистина се отразява на ASX в сравнение с другите индекси.

От друга страна, влияние оказва и пазарът на недвижими имоти и ако обърнете внимание на продажбите на търг, които падат с 56% през изминалата седмица, наистина виждаме напрежение, идващо от пазара на недвижими имоти в Сидни и Мелбърн. Това ще се отрази на редица икономически фактори, но най-вече върху банковия сектор, който има голяма тежест в индекса ASX. Също така имаме суровинния сектор, енергийния сектор, при които има увеличаващи се опасения поради ниските цени на петрола. Банкoвият сектор също не се представя много добре, което е причината ASX да се представя много по-лошо от другите пазарни индекси до този момент.

Причината за всичко това е Китай. Данните за потребителските цени (CPI) и и индекса на производствените цени (PPI) се очакват по-късно днес. Какво очакваме да видим? Ще продължат ли притесненията на инвеститорите?

Големият въпрос, на който търсим отговор от инфлационния CPI и производствения PPI индекс е, дали наистина данните ще е изяснят бъдещите перспективи пред монетарната политика за количествени облекчения, лихвените проценти и минималните изисквания за банковите резерви, които бяха намалени от китайската централна банка. Това, което виждаме е, че очакванията за октомври индексът на потребителските цени да достигне нивото от 1.5% намаляват. През изминалия месец той беше 1.6% Данните ще дадат по-ясна картина за бъдещата монетарна политика и количествените улеснения.

Наблюдаваме голяма волатилност в търговията с юани и по-специално от август насам, като се има предвид, че Международният валутен фонд трябва да вземе решение през този месец дали да включи юана в кошницата от международни валути. Как това ще се отрази на пазарите и настроенията на инвеститорите?

Ако китайският юан беше включен по-рано в кошницата от валути, щяхме да наблюдаваме повишено търсене на юани, но това наистина няма да има голям ефект, тъй като много централни банки вече притежават голямо количество китайски юани в резервните си фондове.

Включването на юана е по-скоро символ за развитието на Китай, на тяхната валута, което е важно за тяхната икономика, която е участник в световната икономика и което, разбира се, е ключов фактор. Бяхме свидетели на големи спекулации и волатилност при юана. Наблюдавахме и големи разпродажби последния път, поради девалвацията на валутата. Очевидно е, че китайското правителство не би искало да преразгледа политиката си в близък срок, но с тази разхлабена монетарна политика ще има голям натиск, ако девалвацията на местната валута продължи.

 

Последни новини
Още от Новини